Ion Besoiu-Premiul Gopo 2011 pentru Întreaga Carieră

Unul dintre cei mai apreciaţi actori români ai ultimelor decenii, Ion Besoiu, va fi recompensat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo, programate pe 28 martie la Bucureşti. Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul Premiilor, acesta a fost acordat la ediţiile precedente altor trei actori emblematici pentru filmul românesc: Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Născut pe 11 martie 1931 la Sibiu, Ion Besoiu a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Muzică din oraşul natal. Are o carieră impresionantă, ce se desfăşoară pe parcursul a peste 50 de ani, perioadă în care a încântat publicul cu roluri memorabile în peste 100 de producţii cinematografice şi TV precum şi în piese de teatru.

Printre titlurile care l-au propulsat pe Ion Besoiu în rândul celor mai talentaţi şi iubiţi actori români ai generaţiei sale se numără Furtuna (r. Andrei Blaier, Sinişa Ivetici); Neamul Șoimăreştilor (r. Mircea Drăgan); Haiducii (r. Dinu Cocea); Răscoala (r. Mircea Mureşan), recompensat la Cannes în 1966 cu Premiul pentru Debut; Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu); Ciprian Porumbescu (r. Gheorghe Vitanidis), sau celebra serie Toate pânzele sus (r. Mircea Mureșan), în care are ca parteneri actori precum Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Cariera lui Ion Besoiu în film cuprinde colaborări cu regizori importanţi, precum Mircea Mureşan, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Mircea Daneliuc sau Gheorghe Vitanidis. Talentul şi devotamentul marelui actor au fost răsplătite de-a lungul timpului cu un Premiu de Excelență al Cinematografiei Române (2002), precum şi cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate. De asemenea, în 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu.

Printre cele mai recente producţii în care Ion Besoiu poate fi văzut se numără debutul regizoral al lui Fanny Ardant, Cenuşă şi sânge, în care joacă alături de Olga Tudorache, dar şi controversata peliculă a lui Bobby Păunescu, Francesca.

De asemenea, spectatorii români se îl vor putea revedea pe actor în mult aşteptatul film regizat de Cătălin Mitulescu,  Loverboy, aflat, în prezent, în post-producţie.

Cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 28 martie 2011 şi va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema, începând cu ora 19:00 (covorul roşu), iar românii de pretutindeni o vor putea urmări înregistrat la ProTV Internaţional, pe 30 şi 31 martie, de la ora 20:30. Gala va putea fi urmărită şi online, pe www.premiilegopo.roşi www.procinema.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel, situată în inima Capitalei – începând de la aceeaşi oră cu transmisiunea ProCinema.

Peste 400 de profesionişti actividin toate domeniile industriei de film româneşti sunt invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care Gala Premiilor Gopo a demarat din 2011 un parteneriat extrem de important.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Babel Communications.

Parteneri: Crystal Palace Ballrooms, The Ark, România Film

Sponsori: Dacia, Apa Nova Bucureşti, Domeniile Sâmbureşti, Aqua Carpatica, Santal, Aperol, MAC Cosmetics

Servicii profesionale asigurate de: PricewaterhouseCoopers

Partener de promovare: Cocor Media Channel

Partener media principal: ProCinema

Parteneri media: MTV, Music Fm, The ONE, Gândul.info, Mediafax.ro