JURIU PREMIILE GOPO 2022

Dana Păpăruz, costume designer, absolventă a Universității de Arte București, Secția Scenografie în anul 2000, având o experiență de peste 20 ani în domeniul filmului. A lucrat alături de regizori români precum: Corneliu Porumboiu, Stere Gulea, Bogdan Miricā, Radu Jude, Cristian Mungiu cât și la proiecte internaționale pentru BBC, Miramax, HBO. Este câștigătoare a trei trofee Gopo pentru cele mai bune costume, pentru filmele Aferim, Inimi cicatrizate și Moromeții 2.

Iulia Voicu a studiat la UNATC, unde este în prezent lector universitar. Lucrează pentru site-ul aarc.ro. A participat în proiectele de educație cinematografică „Filme pentru liceeni” și „CinEd”. În cadrul „CinEd”, a realizat un studiu critic despre filmul lui Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (Asociația Macondo, 2017). A fost trainer în workshop-uri precum „Let’s Go digital” (TIFF) și „Timishort Talent Lab”.

Ivana Mladenovic este regizoare de film. De peste 15 ani în România, masterandă în regie de film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale, București. Ivana are deja la activ 10 filme, scurtmetraje și lungmetraje, premiate la nivel internațional.

În România a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2018 și Premiul Gopo pentru debut regizoral în 2019, ambele pentru lungmetrajul Soldații. Poveste din Ferentari.

Cel mai recent film al său, în care joacă chiar ea rolul unei actrițe aflate într-un moment de criză, a fost filmat în orașul ei natal, Kladovo, împreună cu familia sa. Cu Ivana cea Groaznică a obținut Premiul Special al Juriului „Filmmakers of the Present: Ciné+” la Festivalul Internațional de Film de la Locarno (2019) și Golden Pram for Best Feauture Film la Festivalul de Film de la Zagreb (2019).

Laurențiu Damian este un regizor și scenarist român, profesor universitar doctor în cadrul Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București și președintele Uniunii Cineaștilor din România.

Autor a peste 600 de articole apărute în reviste de specialitate pe teme de istorie și estetică cinematografică, Laurențiu Damian a publicat cărțile Elisabeta Bostan – unde ești copilărie? și Despre documentare… și chiar mai mult. A regizat peste 100 de filme documentare, filme de ficțiune de scurt și lung metraj, filme experimentale, pentru care a primit premii valoroase.

„De meserie inginer și ocupație consultant, Mihai Brezeanu scrie texte despre cinema și teatru pe LiterNet.ro. De-a lungul ultimilor 10 ani, a avut colaborări cu Dilema Veche și scena9.ro. Mihai face parte din echipa de organizare a Festivalului de Film și Istorii Râșnov.”

Miruna Berescu este directorul Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, Sfântu Gheorghe, Delta Dunării, de la prima sa ediţie, în 2004.

A fost implicată în organizarea și selecția de filme pentru festivaluri ca DaKINO, Festivalul de Psihanaliză și Film, Săptămâna Filmelor de Oscar, pentru Piața Festivalului George Enescu (în 2011 și 2013); face consultanță de scenariu de film.

Este fondatorul Asociaţiei FAMart, prin care a produs filmele Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (2017), regia Emanuel Pârvu, Marocco (2022), regia Emanuel Pârvu.

Are în pre-producție un omnibus și un lungmetraj.

Monica Lăzurean-Gorgan este producătoare de film și regizoare de film documentar. Este membră a Academiei Americane de Film, precum și a Academiei Europene de Film. Monica este producătoarea filmului Acasă, în regia lui Radu Ciorniciuc, film câștigător a 40 de premii internaționale si nominalizat pentru Cel mai bun documentar la Premiile Europene de Film, precum și a altor filme (Doar o răsuflare, Chuck Norris vs Comunism, Domestic, Colivia, Timebox etc). Cel mai recent film în co-regia Monicăi este Lemn / Wood, film care a traversat primul an al pandemiei în multe festivaluri internaționale de film.

Rodica Lazăr este actriță de film, radio, televiziune, scenă și voce, absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București.

În anul 2020 a câștigat trofeul Gopo pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru rolul din filmul La Gomera.

Roxana Szel a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale, specializarea montaj și sunet și si-a obținut doctoratul în cadrul aceleasi universități. Roxana este monteur de film și lector universitar la UNATC, în cadrul departamentului Multimedia.

A montat șase lungmetraje, trei documentare și câteva scurmetraje dintre care: scurtmetrajul de diplomă al regizorului Corneliu Porumboiu, Călătorie la oraș premiat în cadrul secțiunii Cinéfondation la Cannes în anul 2004 și mediu metrajul de debut Visul lui Liviu al aceluiași regizor.

În 2006 și-a făcut debutul în lungmetraj, tot alături de Corneliu Porumboiu cu filmul A fost sau n-a fost, film distins cu premiul Caméra d’Or. În 2009 a montat filmul Polițist adjectiv (r. Corneliu Porumboiu) care a câstigat Premiul Juriului și Premiul Fipresci în cadrul secțiunii Un Certain Regard. În 2014 montează filmul Comoara (r. Corneliu Porumboiu), iar în 2016 debutul regizorului Bogdan Mirică, Câini. A montat de asemenea și 3 documentare: Metrobranding ( r. Ana Vlad si Adi Voicu, 2010), Eu sunt Hercule (r. Marius Iacob, 2016) și Fotbal Infinit (r. Corneliu Porumboiu, 2017). În 2018 a montat lungmetrajul La Gomera regizat de Corneliu Porumboiu, film lansat în competiția oficială a Festivalului Cannes 2019.

Roxana a fost nominalizată la Premiile Gopo pentru cel mai bun montaj al filmelor: Polițist adjectiv și Câini și a câstigat premiul UCIN pentru montajul filmului Câini și Premiul Gopo pentru montajul filmului La Gomera.

Ştefan a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. În 2006, a devenit senior editor pentru Cinemagia.ro, cel mai popular site de cinema din România. Este şi corespondentul pentru România şi Bulgaria al Cineuropa.org, cel mai accesat site de industrie de film din Europa. A făcut parte din jurii la mai multe festivaluri, printre ele cele de la Karlovy Vary, Belgrad şi Palic.

Vivi Drăgan Vasile este director de imagine și producător de film.

Absolvent IATC(UNATC) în anul 1973. A semnat până în prezent, imaginea la peste 70 filme de ficțiune românești și străine.

Între anii 1990-1994 a fost profesor invitat la Univeristatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A fost membru în mai multe jurii naționale și internaționale. Din 1992 până în prezent este Directorul Fundației Arte Vizuale.