JURIU PREMIILE GOPO 2025

JURIU LUNGMETRAJE

Dana Duma  a studiat la UNATC ”I.L.Caragiale”, absolvind programul de licenţă Filmologie, programul de master Regie film de animaţie, obţinînd apoi titlul de Doctor în Cinematografie şi media. Din 2013 este profesor universitar abilitat să conducă lucrări de doctorat la UNATC.

Critic şi istoric de film, ea a publicat cronici, eseuri, interviuri în  importante reviste culturale şi de specialitate din Romania (Caiete critice, România literară, Contemporanul-ideea europeană, Dilema) şi din străinătate , precum Film international şi Moving pictures (Marea Britanie), Balkan Media (Bulgaria),Filmska kultura (Croaţia). A fost redactor-şef adjunct al revistei Noul cinema (1990-1998) şi, din 2013 este redactorul şef al revistei Film.

A publicat volumele Autoportretele filmului (1983), Gopo,(1996), Woody Allen, bufon şi filosof  (Premiul pentru carte de film al Uniunii Cineaştilor, 2005), Benjamin Fondane cineast(2010), Istoria filmului românesc de animaţie 1920-2020 Cineaşti în era digitală (ultimele două în 2020). A co-editat volumele Cinema2000(2000), Tendinţe în filmul european (2005), Personalitatea cinematografului latino-american (2006), Filmul românesc încotro?(2007). A colaborat la realizarea volumelor internaţionale 1001 Movies You Must See Before You Die (2003, Quintessence Editions, London), New Romanian Cinema (2019, Edinburgh University Press) şi Klassiker des Rumänischen Filsms (2024, Schuren Verlag).

A făcut parte din juriile FIPRESCI ale unor festivaluri internaţionale precum cele de la Veneţia(2011), Locarno(2009), Valladolid (1996), Oberhausen(1995), Annecy(2005), Toulouse(2007), Berlin (2016), Ankara (2020), Lecce (2023).

Ion Indolean este regizor şi predă cursuri de cinematografie la UBB. Când găseşte răgazul necesar, scrie articole şi critică de film, revenind astfel la prima sa pasiune. Face parte din echipa de selecţie a TIFF, festival cu care colaborează de peste zece ani, de când era încă student. Îi place să călătorească şi să cunoască oameni şi culturi noi. E pasionat de istorie, politologie şi sport. A câştigat premiul pentru debut la TIFF, cu lungmetrajul Discordia (2016), iar cu următorul său film, Toni & prietenii săi (2020), a participat la prestigiosul festival internaţional de la Varşovia. În prezent lucrează la două documentare cu tematică sportivă, prin care caută să surprindă sacrificiile care apar în drumul către performanţă, dar şi realităţile dificile din societatea românească. Apreciază că această meserie îi oferă mereu lucruri şi experienţe inedite şi că îi permite să se imerseze în lumi pe care astfel să le poată cunoaşte mai bine.

Anca Vancu e jurnalistă, cu experiență de aproape 10 ani în presă. A lucrat la publicații precum „Adevărul” și „DoR”, iar de doi ani este editor coordonator al revistei „Films in Frame”.  

Marian Crișan este absolvent al Liceului Teoretic Salonta in 1993. Licențiat în Regie de Film și TV la UNATC București în 1999. Scrie și regizează scenariile scurtmetrajelor: “LA MULȚI ANI!” – 2005, “PORTRET DE FAMILIE” – 2006 si “MEGATRON” – 2008 , PALM D’OR pentru cel mai bun scurtmetraj la FESTIVALUL DE FILM DE LA CANNES ediția 61, 2008. În 2010 debutează cu lung metrajul “MORGEN”, la ediția 63 a FESTIVALULUI DE FILM DE LA LOCARNO câștigând PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI. “ROCKER” are premiera în secțiunea NEW DIRECTORS din cadrul FESTIVALULUI DE FILM de la SAN SEBASTIAN, ediția 60.  În 2015, “ORIZONT” este proiectat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film Tallin Black Nights. Lungmetraj “BERLINER” a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Moscova unde a primit Premiul Keen Eye al Federației Asociațiilor de Film din Rusia.msUltimul său lungmetraj ”WARBOY” a fost lansat în 2023.

Constantin Popescu este regizor și scenarist. Debutează în cinema cu scurtmetrajul Apartamentul (2004). Regizează scurtmetraje prezentate în circuitul festivalier internațional (Canton, Apă, Fața galbenă care râde, Mecanica nostalgică a întîmplărilor, Ninel) și contribuie la omnibusul Amintiri din Epoca de Aur (2009). Lucrează, de asemenea, în publicitate și televiziune și face parte atât din echipa de regie a primului sezon Las Fierbinți (2012), precum și din cele ale serialelor HBO România În derivă (2013) și Rămâi cu mine (2014). Debutează în lungmetraj cu Portretul luptătorului la tinerețe (2010), urmat de Principii de viață (2010) și Pororoca (2017). Face parte din juriile unor festivaluri de film – Torino (2012), San Sebastian (2018), TIFF (2019).

Bogdan Movileanu, absolvent de Scenaristică și curator al Cinematecii Române, lucrează la ANF (Arhiva Națională de Filme) din 2006, e implicat în mai multe festivaluri (Ceff, BUZZ IFF, Culmea Film etc.). Pasionat de cinema și benzi desenate, s-a ocupat de tradus și subtitrat câteva sute de filme, dar și de aspecte diverse pentru mai multe evenimente (curatoriat, programare, montaj, layout, prezentator, figurație etc.) și crede în puterea cuvântului și în ideea că arta înnobilează sufletul. Premii: SFAAF, Chile; Canal de Panama; Open Window Film Challenge, India; Trujillo IFF, Peru (toate în 2018 pentru scenariul scurt-metrajului ‘500’, regia Bogdan Albu)

Maria este actriţă de film și teatru. 

A debutat în 2003, cu rolul principal din producţia BBC Gunpowder, Treason & Plot, apoi a fost distribuită miniseria britanică Sex Traffic, primind premiul Gemini pentru interpretare. 

În 2006 joacă în Legături bolnăvicioase, în regia lui Tudor Giurgiu, iar pentru rolul ei din Die Zweite Frau, al regizorului german Hans Steinbichler, a câştigat un trofeu Grimme în 2009. 

A colaborat de mai multe ori cu regizorul Radu Muntean, interpretând un rol principal în Marţi, după Crăciun, care s-a lansat la Cannes în 2010, şi apărînd apoi în Un etaj mai jos şi Alice T. și, în 2021, în Întregalde. Alături de Alexandru Baciu a scris și regizat scurtmetrajul Pescărușul și lungmetrajul Y

În 2024 a cîștigat premiul Gopo pentru rolul său din Taximetriști, regizat de Bogdan Th. Olteanu.

Corina Șuteu este consultant cultural internațional, fost ministru al Culturii în Romania (2016).

In calitate de Ministru al culturii, a creat cadrul legal si a desemnat comisari pentru EUROPALIA,  Sezonul Franco-Roman, a desemnat Timisoara Capitala Culturala Europeana si a depus (pe responsabilitate proprie si legala de ministru al culturii)  dosarul Rosia Montana la UNESCO.

Cariera Corinei Suteu a început în Romania: critic de teatru, director al UNITER și Theatrum Mundi (actualul Metropolis ). A continuat în Franța și New York, unde a dezvoltat o amplă carieră în ultimii 35 de ani, ca inițiator, coordonator și dezvoltator de instituții și programe culturale, expert și evaluator european și formator în management și politici culturale.

A condus, în Franța, Masteratul european în managementul culturii al Școlii de comerț din Dijon (între 1994-2001 )- în prezent, MECIC,  Burgundy School of business și a lucrat ca specialist în managementul cultural la IHT, Universitatea din Nantes.  A fondat Asociația și programul ECUMEST, dedicat profesionalizării în management cultural a regiunii balcanice și central europene, a fost președinta Forumului Rețelelor culturale europene al Consiliului Europei, co-fondator al programului Policies for Culture (în parteneriat cu Fundația Culturală Europeană din Amsterdam) și director, la New York, al Institutului Cultural Roman și președinte al EUNIC New York. Printre numeroasele programe inițiate și organizate de ea în această calitate se numără și Academia Itinerantă Andrei Șerban.  

Este fondator și președinte al Asociației FilmETC – actuala Insula 42 si producător al Festivalului de film românesc de la New York (19 ediții), Making Waves. 

Este, din 2013, initiator si co-producător al Festivalului de film documentar fARAD (Arad).

Intre 2014 – 2015 a fost senior expert pentru strategia culturală a orașului București si Arad.

A fost coordonator general al  expoziției Adrian Ghenie la Bienala de la Veneția (Darwin’s Room); 

A publicat în presa internațională de specialitate mai mult de 80 de articole și rapoarte despre internaționalizarea schimburilor culturale și politicile culturale europene, a co-editat volumul “Arts, Politics and Change” ( 2002, Boekmanstichting Amsterdam) și este autor al studiului comparativ despre educația în management cultural în Europa, „Another Brick in the Wall”, publicat la Amsterdam in 2006 si a conferențiat la universități europene prestigioase. 

Intre 2017-2023 a inițiat si curatoriază ‘Saloanele Insula 42’,dezbateri on-line cu personalități din Romania și din străinatate. A co-inițiat Fondul Lucian Pintilie a BRD al Fundatia9 (gratie caruia au fost acordate burse de creație si a fost restaurat filmul “Balanța”) a  realizat colaborări naționale și internaționale cu rețeaua de performing arts IETM, Centrul Cultural Clujean (Academia schimbării, formare si mentorat) CNDB, Teatrul Național Bucuresti, Pen club Romania, INTERARTS Barcelona, MECIC Paris, FILM Forum NY, LARK Theatre NY , Theatre de la Ville Paris, Publică articole in Dilema Veche și Revista 22.

In 2020 a coordonat studiul international despre dialogul social in performing arts comandat de PEARLE și studiul Băncii Centrale Europene dedicat revitalizării patrimoniului în Moldova, Deltă  si Dobrogea ( în colaborare cu grupuri de specialiști )

In 2021, conduce grupul de consultanță culturală pentru primăria Timișoara  (capitală culturala Europeană ) și ARCUB (București) .

In prezent este președinte al Asociației Insula 42 și curator al spațiului cu același nume. Colaborează cu Teatrul Masca, curator  pentru sezonul doi La liber. Are o rubrica bi-mensuala Gânduri de pe insula 42 la Revista 22 si e director pedagogic al unui program de formare profesionala al ARCUB.

Este membră in boardul Ovidiu Ro și in cel al Fundatiei Margareta a Romaniei (din 2013 în 2023) și a fost membra, timp de doi ani, a boardului BRD Fundatia9.

In 2015 a fost decorata cu Ordinul oferit de Custodele Coroanei, Principesa Margareta, in 2017 a primit Premiul special pentru susținerea dansului contemporan de la Centrul national al dansului. În 2019 a primit distincția de Officier des Arts et des lettres din partea Guvernului Francez.

Anamaria Antoci este un producător de film recunoscut pe piața europeană, cu o prezență activă în cele mai prestigioase rețele ale industriei. Este membră a European Producers Club, EAVE, ACE Producers și Inside Pictures, iar din 2016 face parte din Academia Europeană de Film. În 2017, Anamaria a fondat Tangaj Production, dedicându-se integral procesului creativ și promovând filme de artă puternice, autentice, cu o abordare inovatoare a publicului. Portofoliul ei include atât lungmetraje de ficțiune și documentare, cât și co-producții internaționale precum: OAMENI DE TREABĂ de Paul Negoescu (Sarajevo FF 2022, RO/BG), MY LATE SUMMER de Danis Tanović (Sarajevo FF – film de deschidere 2024, HR/BH/RO/RS/SI) sau THINGS WE SAID TODAY de Andrei Ujică (Venice FF 2024, FR/RO).

Florin Lăzărescu (n. 1974), prozator, scenarist, director artistic al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere – FILIT Iași. A publicat la Polirom patru romane Ce se știe despre ursul panda (2003), Trimisul nostru special ( 2005), Amorțire (2013), Noaptea plec, noaptea mă-ntorc (2021), și două volume de povestiri: Lampa cu căciulă (2009) şi Întâmplări și personaje (2015). Cărțile sale sunt traduse și publicate în zece limbi străine. Scenarist pentru Lampa cu căciulă  (2006, în regia lui Radu Jude), O umbră de nor  (2014, în regia lui Radu Jude) şi Aferim! (2015, în regia lui Radu Jude). Consilier pentru lungmetrajul Nosferatu (2024, în regia lui Robert Eggers).

Ana Drăghici este directoare de imagine cu 15 ani de experiență. Și-a început cariera ca operator de cameră la filmul Aurora, regizat de Cristi Puiu, apoi a debutat ca directoare de imagine cu lungmetrajul independent Două lozuri. În ultimii ani Ana a filmat mai multe lungmetraje de ficțiune (Oameni de treabă, Otto barbarul,  etc) cât și documentare (Nora Iuga, Trapped).  Este un membră a Academiei Europene de Film și a RSC. Pe lângă cinema, interesele și eforturile ei se îndreaptă către activități de responsabilitate socială și academice. În prezent predă imagine de film la Facultatea de Film din cadrul Universității Bábes Bolyai.

JURIU DOCUMENTARE & SCURTMETRAJE

Cezar Gheorghe este critic de film și critic literar. Scrie cronică de film la Observator cultural, unde coordonează secțiunea dedicată cinemaului. Este Lector universitar la Facultatea de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”.

Anca Păunescu a studiat  filologie germană și film, iar in ultimii 9 ani a fost intens implicată în selecție de film documentar, curatoriat și consiliere creativă în programe speciale la diferite festivaluri europene.

În prezent este co-curator al OWR, selectioner principal de film documentar la Neisse Film Festival, Germania,  consiliaza si face parte din echipele de (pre)selecție ale festivalurilor: DokuFest (Kosovo)si FIPADOC (Franta).

De asemenea, a fost membră a juriului la DOK.fest München, Makedox, Kasseler Dokfest, Iceland Documentary FF, DOK Leipzig Co-Pro Market și altele…

Andreea Chiper a studiat filmul documentar la UNATC și de-a lungul timpului a scris critică de film pentru diverse publicații din spațiul cultural autohton. Acum scrie cronici și eseuri despre film pentru revista Matca literară. A fost câțiva ani parte din echipa OWR, e pasionată de arhive VHS de pe YouTube și lucrează la câteva viitoare documentare care gravitează în jurul unor teme ca poezia, moartea și memoria individuală /vs/ istorică.

Serban Georgescu are la activ peste 25 de ani de experiență în domeniul filmului documentar si advertisingului. Din 2006 a colaborat constant cu companii de producție din Norvegia, Danemarca și Elveția pentru mai multe documentare recompensate cu multiple premii internaționale.

 

Printre proiectele personale se numără documentarul “Everest”, realizat ca regizor și cameraman, un film ce urmărește pas cu pas prima expediție integral românească pe Vârful Everest din 2003; „Varză, cartofi și alți demoni”, selectat la numeroase festivaluri de prestigiu, desemnat în 2017 “Cel mai bun documentar” de către Uniunea Cineaștilor din România și difuzat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite la lansarea Decadei Fermelor de Familie, o premieră pentru această prestigioasă instituție; „Cazul inginerului Ursu”, filmul lui Andrei Ursu și al luptei sale pentru dreptate în numele tatălui său.

Afirmându-se ca una dintre primele producătoare independente din România post-socialistă, Velvet Moraru a fondat la începutul anilor ’90 ICON Production, o companie de film din București axată pe producția de cinema de artă și pe sprijinirea regizorilor debutanți și a proiectelor cu un puternic profil social și politic. A acumulat experiență în cadrul Fundației Arte Vizuale ca producător executiv pentru peste 80 de documentare, filme experimentale, animație, videoclipuri muzicale, proiecte multimedia alături de regizori precum Radu Muntean, Alexandru Solomon, Radu Igazsag, Alexandru Solomon, Titus Muntean, Anca Damian, Cornel Mihalache, Marius Șopterean, Sorin Botoșeneanu. Velvet Moraru este producătoarea din spatele mai multor filme care au fost prezentate în festivaluri precum Cannes, Locarno, Roma, Montreal și Tallinn: Examen (2003), Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010), Quod Erat Demonstrandum (2013), Vara s-a sfârșit (2016), Charleston (2017), Câmp de maci (2020), Interior zero (2025).