JURIU PREMIILE GOPO 2023

După ce a absolvit studiile de actorie la UNATC – București și un Master de regie și dramaturgie la Paris, Eugen Jebeleanu și-a dedicat activitatea regiei de teatru, operă și, mai nou, de film. În 2010 a fondat, împreună cu dramaturgul Yann Verburgh, “Compania 28”, iar mai apoi “Cie des Ogres” în 2017, colaborând în ultimii ani cu cele mai importante teatre din țară, printre care se numără și cele din Sibiu sau București. De asemenea, a semnat regia pentru numeroase spectacole jucate pe scenele din Franța dar și din Germania. În 2017, a regizat Căpcăuni, un proiect care a fost recompensat de către Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP). Pentru spectacolul Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba din 2019 a primit premiul pentru cea mai bună regie în cadrul Galei Premiilor UNITER. A colaborat cu Opera din Lyon pentru Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart. În 2020, și-a făcut debutul ca regizor de film cu lungmetrajul Câmp de maci, recompensat în cadrul Festivalului TIFF 2021 cu premiul pentru Cea mai bună regie și Cel mai bun film de debut la Premiile GOPO 2022. În 2022 îi este acordat titlul de Cavaler a Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres) de către Ministerul culturii din Franța.

Alexandru Mavrodineanu este scenarist, regizor și producător. A studiat in Italia si Germania, si-a inceput cariera ca operator de cameră in proiecte pentru Arte, Rai1, BBC, RTL, CNN, etc.

Intors în România, s-a dedicat regiei de film, iar primele sale scurtmetraje „Lecția de box” și „Muzica în sânge”, au obținut peste 40 de selecții și premii internaționale. Debutul său official în regie a avut loc în 2014 cu „Omul Pasâre”, documentar produs în asociere cu HBO România.

Pentru proiectul „Caisă”, lungmetraj documentar, selectat la festivaluri international si difuzat pe Netflix și HBO, i s-a acordat premiul Gopo.

Iuliana Tarnovetchi este producator de film cu o cariera inceputa in primii ani ai Facultatii de Pshologie si care continua si astazi dupa aproape 28 de ani de activitate neintrerupta.

Co-fondator al casei de productie Alien Films Entertainment alaturi de Oana Prata si Presedinte al Aliantei Producatorilor de Film, numele Iulianei Tarnovetchi este asociat cu peste 40 de proiecte de film, seriale si emisiuni TV,  productii locale sau co-productii internationale premiate in festivaluri prestigioase sau cu success de box office.

De la filme de lung metraj precum Amen / regia Costa Gavras, Callas Forever / Regia Franco Zeffirelli, Joyeux Noel / regia Christian Carion, California Dreamin’ (endless) / regia Cristian Nemescu, Afacerea Est / regia Igor Cobileanski, Otto Barbarul / regia Ruxandra Ghitescu pana la seriale TV internationale care au ales sa filmize in Romania printre care Alex Rider (Sony TV), Killing EVE (BBC), A spy among friends (Sony Tv) toate definesc si intregesc o cariera si o viata dedicate productiei cinematografice.

Profesor Universitar și director al școlii doctorale a UNATC I L Caragiale, Alexandru Sterian predă cursuri la Licență, Master și Doctorat pentru specializările Regie de Film, Imagine de Film și TV și Producție de Film.

De peste 25 de ani a realizat, ca Director de fotografie, imaginea la numeroase filme de ficțiune de lung și mediu metraj selectate la prestigioase festivaluri internaționale: Cannes, Berlin, Locarno, Clermont Ferrand, Florida, Miami și Cottbus.

Autor a patru cărți de specialitate și co-autor la un volum colectiv Alexandru Sterian a publicat articole în reviste de teoria filmului, Close-Up și Doctoral Horizons.

Președinte al Romanian Society of Cinematographers din 2008.

Născut in 1976 la București am absolvit UNATC in 1999 specializarea Multimedia – montaj și sunet de film.  A lucrat la mai multe filme de lung și scurt metraj ca editor printre care Megatron in 2008 premiat cu Palme d’Or la Cannes pentru scurt metraj, Morgen in 2010 Locarno Special Jury Prize.

Cristina Flutur este actrita de film si teatru.

A jucat in filme semnate de regizori precum Cristian Mungiu, Semih Kaplanoglu, Ivano de Matteo, Jean Paul Civeyrac, Andrei Cohn, si a participat la numeroase festivaluri internationale de film.

Filmul francez „Une femme de notre temps”, in care joaca alaturi de Sophie Marceau, a avut premiera anul trecut la Festivalul de Film de la Locarno.

In 2012 a primit Premiul pentru Interpretare Feminina la Festivalul de Film de la Cannes, iar in 2018 a primit o nominalizare Gopo pentru cea mai buna actrita in rol principal.

Velica Panduru a absolvit   Facultatea de Arte Plastice și Decorative ,,Nicolae Grigorescu” din București, în anul 1998. A creat decoruri și costume   pentru peste 80 de spectacole de teatru și a colaborat cu regizori importanți în România și  în  străinătate.

A primit premiul UNITER pentru debut in 1997 si premiul UNITER pentru scenografia spectacolului Boala familiei M in 2009.

A realizat decorurile și costumele filmelor 03. Bypass si Câmp de Maci si pentru mai multe filme de scurtmetraj in România și in Franța.

A fost nominalizata la Premiile GOPO și la Gala Premiilor UCIN pentru creația costumelor filmului Aniversarea.

Ioana Florescu este din septembrie 2022 coordonatoarea Cinematografului Elvire Popesco al Institutului Francez din Bucureşti, cea mai frecventată sală de cinema cu un singur ecran din România. Născută în martie 1992 în Bucureşti, a studiat Filmologie la Universitatea din Viena. În timpul studenției, după ce a participat la mai multe ateliere de critică de film organizate de Nisi Masa, a început să scrie pentru publicații și site-uri de film precum Cineuropa, Jugend ohne Film, Nisimazine. După revenirea în 2017 în România, a colaborat cu câteva festivaluri de film, printre care Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF, unde a fost coordonator de program, și Astra Film Festival (festival de film documentar, Sibiu, România), unde a lucrat ca pre-selecționer. În 2019 a intrat ca stagiară la Institutul Francez, unde apoi s-a angajat la scurt timp.

Jurnalist şi critic de film pentru Ziarul Metropolis şi Films in Frame. Colaborează de asemenea cu câteva festivaluri de film ca selecţioner sau moderator de discuţii.

Cătălin Olaru este critic de film, cu articole în Cultura, FILM, Blogurile Adevărul, Școala 9 și postmodern.ro. În 2012, câștigă prima bursă Alex Leo Şerban pentru critică de film, acordată în cadrul TIFF de APFR. Din decembrie 2013, membru UCIN și FIPRESCI. Director artistic al Festivalului Filmului European (din 2022), Divan Film Festival (2017-2018) și HipTrip Travel Film Festival (2016-2018).

Dora Leu este critic de film și absolventă a UNATC. Colaborează cu mai multe publicații de film, printre care Acoperișul de sticlă și Films in Frame, și este fost redactor coordonator al revistei FILM MENU. Se preocupă în mod consistent de cinemaul asiatic.