Despre trofeul Gopo

Adrian Alexandru Ilfoveanu este autorul statuetei Gopo care înfățișează celebrul personaj creat de reputatul cineast român Ion-Popescu Gopo.

Artist român format și afirmat după 1989, lector la secția de Sculptură a Universității Naționale de Artă București, Adrian Ilfoveanu este recunoscut pentru sculpturile sale distinctive, lucrate în medii variate – lemn, marmură, bronz sau rășini sintetice.

Adrian Ilfoveanu are prezenţe semnificative în expoziții colective din România şi Germania, Norvegia, Danemarca sau Emiratele Arabe.

Cum se realizează trofeul Gopo

MODELAJUL se realizează din plastilină și se toarnă în ipsos. Primul model a fost realizat în 2007, iar procesul de creare a durat aproximativ două luni.

MATRIȚA. După modelul din ipsos se toarnă o matriță din cauciuc siliconic, un material maleabil, rezistent la deformare, care se umple cu ceară.

ÎNVELIȘUL este realizat dintr-un amestec rezistent la temperaturi înalte format din siliciu cu praf de cărămidă și ipsos. Acesta se aplică peste modelul din ceară și se introduce la cuptor, unde stă aproximativ 24 de ore la 750 de grade, până când se topește și evaporă ceara.

TURNAREA BRONZULUI. În spațiul obținut după topirea cerii se toarnă bronz lichid la 1250 de grade.

FINALIZAREA STATUETEI: După răcire, statueta se curăță și începe procesul de lustruire a formei. Dacă apar goluri sau greșeli de turnare, modelul trebuie returnat.

DURATA EXECUȚIEI: Șase zile.

 

Despre Ion Popescu Gopo

Ion Popescu-Gopo s-a născut la data de 1 mai 1923 în orașul București. Gopo a debutat în presă în anul 1939 publicând caricaturi, la fel ca și pionierii animației românești Aurel Petrescu și Marin Iorda. A studiat la Academia de Arte din București, pe care nu a absolvit-o. A urmat în schimb la Moscova un curs de animație pe care l-a absolvit.

Fiind un spirit inovator și nonconformist, Gopo a încercat întotdeauna să depășească barierele tehnice și modelele, străduindu-se să fie un pionier în tot ce a întreprins. „Omulețul lui Gopo”, sau, mai simplu, „omulețul”, creația lui Ion Popescu-Gopo, este personajul nud și schițat din câteva linii, care interpretează însă atât de complet problemele lumii contemporane.

Pe lângă activitatea sa de scenarist și regizor, Gopo a și interpretat câteva roluri în filmele proprii. În paralel, ca o recunoaștere a valorii operei sale, Gopo a fost ales în funcții de conducere ale organizațiilor cineaștilor.

Ion Popescu-Gopo este singurul regizor român din epocă al cărui nume este menţionat în enciclopediile cinematografice. Marele cineast român a murit la data de 29 noiembrie 1989 în urma unui infarct, în timp ce îşi împingea maşina rămasă înzăpezită pe trotuar pentru a o aduce în curte.

În 2007, la 50 de ani de la câștigarea Palme d’Or-ului pentru cel mai bun scurtmetraj de animație – Scurtă istorie – de catre Ion Popescu Gopo, a fost adus un omagiu marelui cineast, lansând Gala Premiilor Gopo într-un moment în care cinematografia româneasca s-a impus puternic la nivel internațional printr-un lung șir de premii și participări multiple în cadrul festivalurilor internaționale de prestigiu.