Castigatorii Premiilor Gopo

Luni seara, la Palatul Bragadiru – sala Colosseum in cadrul galei Premiilor Gopo au fost premiate filmele romanesti ale anului 2006 si realizatorii lor.

20 de trofeee Gopo si-au gasit locul in mainile castigatorilor primei editii. Corneliu Porumboiu a fost “premiantul” serii, plecand cu trei statuete aurii pentru Cel mai bun film, Cea mai buna regie si Cel mai bun scenariu. Ion Sapdaru, unul din cei trei actori principali ai filmului lui Porumboiu, A fost sau n-a fost?, a castigat trofeul Gopo pentru Cel mai bun actor intr-un rol principal. 

Dorotheea Petre – premiul Gopo pentru Cea mai buna actrita si Marius Panduru – premiul pentru Cea mai buna imagine au adus doua trofee debutului in lung metraj al Ruxandrei Zenide, Ryna.

Hirtia va fi albastra a fost premiat pentru Cel mai bun actor intr-un rol secundarAndi Vasluianu si Cel mai bun sunet – Dragos Stanomir.

Catalina Murgea – carcotasa doamna Benes din filmul Legaturi Bolnavicioase a obtinut premiul Gopo pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar. Acesta a fost al doilea trofeu castigat de filmul lui Tudor Giurgiu luni seara – primul fiind Premiul Publicului – pentru cel mai mare succes de box office in 2006.

Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii a obtinut 4 trofee Gopo. Doua dintre ele au plecat spre familia Raduta – Daniel Raduta – pentru Cea mai buna scenografie si Monica Raduta – pentru Cele mai bune costume. Cristina Ionescu a fost castigatorea premiului Gopo pentru Cel mai bun montaj, iar muzica lui Alexander Balanescu a fost votata de profesionistii activi din domeniu ca fiind Cea mai buna muzica originala.

Actrita Madalina Ghitescu, Marilena din filmul lui Cristian Nemescu, Marilena de la P7, a obtinut trofeul Gopo “Tanara speranta”, dedicand premiul lui Cristi si lui Andrei Toncu.

Lampa cu caciula, regia Radu Jude, si Hobita, coloana si tractorul, regia Cornel Mihalache, au fost filmele castigatoare la categoriile Cel mai bun scurt metraj, respectiv Cel mai bun documentar.

Independenta Film, casa de distributie care a adus pe marile ecrane din Romania filmul lui Pedro Almodovar, Volver, a obtinut trofeul pentru Cel mai bun film european distribuit pe ecrane in 2006.

In cadrul galei au fost acordate doua premii speciale. Unul regizorulul Lucian Pintilie, pentru Intreaga Opera si unul ziarului Cotidianul pentru sustinerea filmului romanesc.