PREMIILE GOPO 2007 PREMIUL PENTRU INTREAGA OPERA

Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), organizatoarea Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj Napoca, lanseaza in luna martie prima gala dedicata industriei de film din Romania – Premiile Gopo 2007, un eveniment care va celebra anual valorile cinematografiei romanesti.

Prima editie a Premiilor Gopo va avea loc in data de 26 martie la Palatul Bragadiru – Sala Colosseum si va fi transmisa in direct de TVR 1.

In cadrul galei de decernare a Premiilor Gopo, Trofeul Gopo pentru Intreaga Opera va fi oferit domnului Lucian Pintilie.  Aceasta este prima distinctie pe care maestrul o accepta in Romania.

Premiul doreste sa celebreze cel mai important cineast roman din toate timpurile, sa faca o reverenta meritata unei cariere de exceptie precum si sa puncteze sprijinul aratat tinerei generatii de cineasti romani, pe care Lucian Pintilie i-a sustinut si de care a fost alaturi in momente esentiale ale carierei lor.

Lucian Pintile este unul dintre cei mai pregnanti artisti ai culturii romane – regizor de film, teatru, opera, scenarist, actor si publicist. Este considerat de multi «parintele » filmului romanesc. A reprezentat cu succes cinematografia romana la importante festivaluri de film internationale – Cannes, Venetia, Berlin, a luptat cu cenzura comunista, s-a sacrificat pentru arta sa si a triumfat demonstrandu-si valoarea peste timp, in pofida regimului politic ostil si a prejudecatilor vremurilor.

Pregatirile pentru seara galei Premiilor Gopo sunt pe ultima suta de metri. Gazda Premiilor Gopo 2007 va fi Catalin Stefanescu. Pe langa cei 50 nominalizati, printre invitatii acestei prime editii se numara Medeea Marinescu – Maria Mirabela din filmul cu acelasi titlu semnat de Ion Popescu Gopo in anul 1981, Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Florin Piersic Jr, Maria Dinulescu, Nae Caranfil, Alexandru Papadopol, Daniela Nane, Mihai Calin, Lia Bugnar, Dragos Buhagiar, Irina Schrotter, Andreea Raicu, Tania Popa, Dan Chisu, Catinca Roman si multe alte personalitati din cinematografie si show biz.

Nominalizatii categoriei Cea mai buna muzica originala, Alexander Balanescu (Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, Grupul Rotaria (A fost sau n-a fost ?) si Vlaicu Golcea (Legaturi bolnavicioase) vor interpreta live fragmente din compozitiile lor.

21 martie este ultima zi in care cei 350 de votanti ai Premiilor Gopo (profesionisti activi in domeniu – regizori, scenaristi, actori, directori de imagine, monteuri, producatori, etc) isi pot exprima votul secret. Toate voturile au fost centralizate de o firma specializata – Direct Marketing Group – care in seara galei va pune la dispozitia organizatorilor plicurile cu rezultatele finale.

Gala Premiilor Gopo va fi transmisa in direct pe TVR 1 de la ora 21 :10.

Premiile Gopo 2007 sunt organizate de APFR cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Sponsor principal Romtelecom. Parteneri : Paradigma Group, British Council, Institutul Francez, Independenta Film. Parteneri media : Radio 21, HBO, TABU, 24-FUN, Idei in dialog, Cotidianul, Time Out Bucuresti, Cinemagia, Business Review, Liternet, Observator Cultural, Cinefan.

 

Va reamintim ca intrarea presei la eveniment se face strict pe baza legitimatiei de acreditare, care se obtine la intrarea in sala in urma unei cereri de acreditare expediate pana in data de 23 martie la adresa premiilegopo@romfilmpromotion.ro.