THIERRY FRÉMAUX, invitat de onoare al Galei Premiilor Gopo 2008

Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, va fi unul dintre invitaţii speciali ai celei de-a doua ediţii a Galei Premiilor Gopo.

Frémaux este una dintre personalităţile de marcă ale cinematografiei europene. Deciziile lui sunt cele pe care se bazează şi structurează selecţia oficială a celebrului festival de serie A.

Anul acesta, în cadrul Galei Premiilor Gopo, Thierry Frémaux va fi onorat prin Premiul Special acordat pentru Sprijinirea Filmului Românesc.

În ziua decernarii Premiilor Gopo, Thierry Frémaux va susţine o Conferinţă de Presă la care sunt invitaţi toţi jurnaliştii. Selecţionerul de la Cannes este deschis către un dialog profund cu presa din România, dialog în care pot fi atinse subiecte fierbinţi din peisajul actual al cinematografiei româneşti.

Mai jos găsiţi câteva date biografice:

Thierry Frémaux s-a născut la 29 mai 1960 la Tullins-Fures, Franţa. A studiat Istorie Contemporană la Universitatea Lyon 2 şi a conceput o lucrare de licenţă despre naşterea revistei Positi şi despre viaţa de cinefil a anilor ‘50, Positif les années Lyonnaises  (Positif, anii lionezi) (1984). Este autorul unei lucrări de diplomă de studii aprofundate intitulate Pour une histoire sociale du cinéma (Pentru o istorie socială a cinema- ului) (1989).

Cariera lui Frémaux cuprinde următoarele funcţii:

Voluntar la Institutul Lumière în 1982.

Programator la Institutul Lumière în 1990.

Director artistic al Institutului Lumière în 1993.

Director al Centenarului Cinematografiei de la Lyon în 1995.

Director general al Institutului Lumière în 1999.

Director Artistic al Festivalului de la Cannes în 2000.

Preşedintele Asociaţiei Fraţii Lumière în 2002.

Delegat General al Festivalului de la Cannes în 2007.