Premiile Gopo ajung la cea de-a treia ediţie

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizează, în data de 2 martie 2009, cea de-a treia ediţie a Premiilor Gopo, premiile industriei de film din România.

Conform regulamentului Galei, nominalizările pentru fiecare categorie în parte vor fi făcute în urma vizionării tuturor producţiilor de film din anul 2008 (lung metraj, scurt metraj şi film documentar), de un juriu desemnat de APFR şi care va fi format din profesionişti în domeniu.

Criteriile de selecţie pe baza cărora se vor face nominalizările sint diferite pentru fiecare gen de film în parte, astfel:
Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe ecranele din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică.

În categoria scurt-metraj sunt incluse toate producţiile româneşti cu o durată sub 60 minute realizate în cursul anului precedent. Sunt considerate eligibile toate filmele de scurt-metraj prezentate pe ecrane sau în circuitul festivalier (naţional şi internaţional) în cursul anului trecut.

În categoria film documentar sunt incluse toate producţiile româneşti realizate în cursul anului precedent. Sunt considerate eligibile toate filmele documentare prezentate pe ecrane sau în circuitul festivalier (naţional şi internaţional) în cursul anului trecut. Nu sunt considerate eligibile filmele documentare prezentate exclusiv pe TV, fara circuit festivalier si/sau proiectie in cinematografele din România. Nu sunt eligibile reportajele de televiziune.
Companiile de producţie din România sunt invitate să înscrie filmele produse şi lansate pe ecrane sau festivaluri în cursul anului trecut. Data-limită pentru înscrierea în preselecţia Premiilor Gopo 2009 este 14 ianuarie 2009.

Nominalizările celei de-a treia ediţii vor fi anunţate în data de 2 februarie în cadrul unei Conferinţe de presă în Bucureşti.