Restul e tăcere şi Boogie, favorite la Premiile Gopo

Cursa pentru Premiile Gopo a intrat în linie dreaptă! Dintre cele 11 lung metraje, 27 de scurt metraje de ficţiune şi 11 documentare, juriul format din actriţa Maria Popistaşu, regizorul Laurenţiu Damian, criticii de film Magda Mihăilescu şi Laurenţiu Brătan şi directorul de imagine Florin Mihăilescu i-a nominalizat pe cei care vor concura pentru statuetele Gopo, realizate şi în acest an de sculptorul Adrian Ilfoveanu.

Restul e tăcere, filmul lui Nae Caranfil care reconstituie momentul realizării primului film românesc de lung metraj, a adunat nu mai puţin de 14 nominalizări la cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo, printre care cele pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu de lung metraj.  Al doilea mare favorit al Premiilor Gopo este Boogie, filmul regizat de Radu Muntean care a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes, nominalizat la 11 categorii. Cocoşul decapitat, filmul lui Radu Gabrea lansat în cinematografele din România în primăvara anului trecut, are, de asemenea, o prezenţă consistentă pe lista nominalizaţilor, realizatorii săi concurând la 9 categorii Gopo. Nunta mută, debutul în regia de film al lui Horaţiu Mălăele, cu 8 nominalizări, Schimb valutar, nominalizat la patru categorii, printre care Cel mai bun actor în rol principal şi Cel mai bun scenariu, şi Supravieţuitorul lui Sergiu Nicolaescu, care va concura pentru Premiul Gopo pentru Cel mai bun montaj, sunt celelalte pelicule care ar putea pleca acasă cu cel puţin o statuetă.

Dragoş Bucur, Alexandru Potocean, Cosmin Seleşi şi Marius Florea Vizante sunt cei patru actori nominalizaţi la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal, pentru rolurile din filmele Boogie, Nunta mută, Schimb valutar, respectiv Restul e tăcere. Anamaria Marinca revine în lista nominalizărilor Gopo din acest an pentru Cea mai buna actriţă într-un rol principal, cu rolul Smaranda Ciocăzanu din Boogie. Tânăra actriţă Meda Victor primeşte şi ea o nominalizare pentru rolul de debut din Nunta mută, iar Ioana Iacob pentru rolul Alfa Sigrid Binder din Cocoşul decapitat.

Cel mai bun actor într-un rol secundar şi Cea mai bună actriţă într-un rol secundar sunt două dintre categoriile cu patru nominalizări (maxima admisă de regulamentul premiilor).  Adrian Văncică şi Mimi Brănescu, pentru rolurile din Boogie, Silviu Biriş şi Vlad Zamfirescu pentru rolurile din Restul e tacere sunt cei patru actori care se intrec pentru câştigarea trofeului Gopo pentru rol secundar. Restul e tăcere este prezent cu două nominalizări şi pentru actriţă în rol secundar : Ioana Bulcă şi Mirela Zeţa, celelalte două nominalizări îndreptându-se către Aliona Munteanu (Schimb valutar) şi Victoria Cociaş (Cocoşul decapitat).

Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurt metraj va fi disputat în 2009 de O zi bună de plajă, câştigătorul Ursului de Aur la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Berlin, Alexandra, în regia lui Radu Jude, dar şi de doi concurenţi-surpriză: Palmele, filmul regizat de George Chiper şi premiat în 2008 la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit, respectiv Cucul, o co-producţie româno-maghiară în regia Ceciliei Felmeri, absolventă a Universităţii „Sapientia” din Cluj-Napoca.

Competiţia de la categoria destinată filmelor documentare este foarte strânsă în acest an: cele patru filme rămase pe listă după jurizare sunt Constantin şi Elena, câştigătorul Premiului First Appearance la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam, Podul de Flori, filmul lui Thomas Ciulei, dublu premiat la festivalul goEast (Germania), Nunţi, muzici şi casete video, în regia lui Tudor Giurgiu, primul film co-produs de HBO România, şi Testimonial, impresionanta mărturie a lui Răzvan Georgescu realizată în parteneriat cu ZDF / Arte.

Juriul categoriei Cel mai bun film european, alcătuit din criticii de film Viorica Bucur, Tudor Caranfil, Alexandra Olivotto, Ştefan Dobroiu şi Florin Barbu, a nominalizat la Premiul Gopo patru dintre cele 43 de filme distribuite pe marile ecrane din ţară în 2008: câştigătorul Palme d’Or 2008, În clasă, filmul de succes al lui Marjane Satrapi, Persepolis, cel mai recent lung metraj semnat Jiri Menzel, savurosul În slujba regelui Angliei, şi multi premiatul De partea cealaltă, regizat de Fatih Akin.

Peste 400 de profesionişti din industria autohtonă de film vor alege în acest an câştigătorii Premiilor, prin vot secret, online sau prin poştă. Fiecare dintre aceştia va primi câte un set de DVD-uri conţinând toate filmele nominalizate şi, apoi, va desemna câte un câştigător pentru fiecare categorie competitivă.

Printre noutăţile ediţiei cu numărul trei a Galei Premiilor Gopo se numără premiul acordat de Romanian Society of Cinematographers în deschiderea evenimentului. Cea mai prestigioasă organizaţie a directorilor de imagine din România, RSC va acorda un trofeu pentru un profesionist din domeniu, ales în urma votului membrilor asociaţiei pe site-ul oficial www.rscine.ro.

În cadrul Galei Premiilor Gopo vor fi acordate şi în acest an un Premiu pentru întreaga activitate unei personalităţi marcante din cinematografia românească şi Premiul Publicului, oferit  filmului autohton cu cel mai mare succes de box office în anul precedent. Dacă în 2007 trofeul a fost acordat lung metrajului de debut al lui Tudor Giurgiu, Legături bolnăvicioase, iar în 2008 performerului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, filmul care va primi recunoaşterea publicului de cinema din România în 2009 este Supravieţuitorul, pelicula care a adunat 25, 706 bilete vândute pe parcursul anului trecut.

Cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie 2009, în Bucureşti, la Studio Fratelli. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Sponsor: Teacher’s, Studio Fratelli

Partener: Babel Communications

Evenimentul este susţinut de Radio Guerilla şi Cărtureşti.

Parteneri media: Cotidianul, 24 FUN, Tabu, Observator Cultural, Ring, HBO, Boom Advertising, Monopoly TV, Zoom Media, Cineuropa.org, Hotnews.ro, Cinemagia.ro, HBOClub.ro, Metropotam.ro, Port.ro, Cinefan.ro, Acasă.ro, Stiletto.ro.