“Moromeții 2”, marele câștigător la Premiile Gopo 2019

📷 Miluta Flueras ↠ http://fb.com/miluta7

Marți, 19 martie, la Teatrul Național din București, a avut loc cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment al cinematografiei românești. Peste 1.000 de invitați au participat aseară la evenimentul care celebrează succesele din cinematografia română.

Gala, găzduită pentru al patrulea an consecutiv de actorul Alex Bogdan, a fost transmisă în direct pe Film Now, iar o înregistrare va fi difuzată în această seară, de la ora 24.00, pe Digi 24.

Momente inedite, amuzante și pline de emoție au încântat spectatorii, printre acestea regăsindu-se deja tradiționalele parodii realizate de Alex Bogdan, precum și intervențiile artistice oferite de trupa Irina Sârbu & band, Ana Udroiu și Kana Jambe.

Stere Gulea, Emilia Popescu, Horațiu Mălăele, Tora Vasilescu, Valentin Teodosiu, Ileana Popovici, Gheorghe Visu, Nae Caranfil, Adina Pintilie, Cornel Ilie, Monica Bârlădeanu, Monica Davidescu, Carmen Tănase, Kristina Cepraga, Toma Cuzin, Monica Bârlădeanu, Cătălina Grama și Paul Ipate sunt doar cîțiva dintre invitații care au pășit pe covorul roșu, ale căror gazde au fost Ilona Brezoianu și Răzvan Alexe (Krem).

 “Moromeții 2”, filmul cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2019, și-a adjudecat nouă trofee: Cel mai bun film, Cea mai bună imagine (Vivi Drăgan Vasile), Cel mai bun montaj (Dana Bunescu și Alexandra Gulea), Cel mai bun sunet (Dana Bunescu, Cristinel Șirli, Constantin Fleancu), Cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), premiu oferit de Cellini România, Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu, Domnica Bodogan), acordat de MAC Cosmetics, și Tânără Speranță (Iosif Paștina). De asemenea, Premiul Publicul acordat producțiilor autohtone cu cel mai mare succes la box-office în 2018, a fost anul acesta adjudecat de “Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea.

“Pororoca”, filmul lui Constantin Popescu, a câștigat 3 trofee Gopo: Cel mai bun regizor, premiu oferit de Banca Transilvania, Cel mai bun actor într-un rol principal (Bogdan Dumitrache), acordat de MOL România, și Cea mai bună actriță într-un rol secundar (Iulia Lumânare).

“Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a câștigat trofeul Gopo pentru Cel mai bun scenariu (Radu Jude), oferit de Dacin Sara, și premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar (Alexandru Dabija).

Cosmina Stratan (Dragoste 1. Câine) a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal, oferit de Aqua Carpatica, în timp ce trofeul pentru Cea mai bună muzică originală a fost adjudecat de Massimiliano Nardulli pentru “Charleston”. “Soldații. Poveste din Ferentari”, în regia Ivanei Mladenovic, a câștigat trofeul pentru Cel mai bun film de debut.

“Caisă”, în regia lui Alexandru Mavrodineanu, a câștigat premiul pentru Cel mai bun film documentar, iar “Cadoul de Crăciun” (Bogdan Mureșanu) a fost desemnat drept Cel mai bun scurtmetraj.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către The Killing of a Sacred Deer / Uciderea cerbului sacru (r. Yorgos Lanthimos).

Momente memorabile pe covorul roșu, dar și în cadrul Galei, au fost prilejuite de actorii Ileana Stana Ionescu, omagiată cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, oferit de Apa Nova București, Constantin Dinulescu, căruia i-a fost acordat Premiul pentru Întreaga Activitate, și Dan Chișu, care a primit un premiu special pentru susținerea și încurajarea producției de film independent. De asemenea, un premiu special i-a fost oferit și maestrului de lumini Ion Nica.

 

CÂȘTIGĂTORI PREMIILE GOPO 2019

CEL MAI BUN FILM DE LUNGMETRAJ

 1. Moromeții 2

 CEL MAI BUN REGIZOR

 1. Constantin Popescu pentru filmul Pororoca

 CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL

 1. Bogdan Dumitrache pentru rolul Tudor din filmul Pororoca

 CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL

 1. Cosmina Stratan pentru rolul Irina din filmul Dragoste 1. Câine

 CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL SECUNDAR

 1. Alexandru Dabija pentru rolul Movilă din filmul Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari

 CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎNTR-UN ROL SECUNDAR   

 1. Iulia Lumânare pentru rolul Cristina din filmul Pororoca

CEL MAI BUN SCENARIU

 1. Radu Jude pentru filmul Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari

 CEA MAI BUNĂ IMAGINE

 1. Vivi Drăgan Vasile pentru filmul Moromeții 2

 CEL MAI BUN MONTAJ

 1. Dana Bunescu și Alexandra Gulea pentru filmul Moromeții 2

CEL MAI BUN SUNET

 1. Dana Bunescu, Cristinel Șirli și Constantin Fleancu pentru filmul Moromeții 2

CEA MAI BUNĂ MUZICĂ ORIGINALĂ

 1. Massimiliano Narduli pentru filmul Charleston

CELE MAI BUNE DECORURI                                                      

 1. Cristian Niculescu pentru filmul Moromeții 2

 CELE MAI BUNE COSTUME

 1. Dana Păpăruz pentru filmul Moromeții 2

CEL MAI BUN MACHIAJ ȘI CEA MAI BUNĂ COAFURĂ

 1. Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan pentru filmul Moromeții 2

 CEL MAI BUN FILM DE DEBUT

 1. Soldații. Poveste din Ferentari (r. Ivana Mladenovic)

CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR

 1. Caisă (r. Alexandru Mavrodineanu)

 CEL MAI BUN FILM DE SCURTMETRAJ

 1. Cadoul De Crăciun (r. Bogdan Mureșanu)

 TÂNĂRĂ SPERANȚĂ

 1. Iosif Paștina pentru rolul Niculae din filmul Moromeții 2

 CEL MAI BUN FILM EUROPEAN

 1. The Killing of a Sacred Deer / Uciderea cerbului sacru (r. Yorgos Lanthimos), Marea Britanie, SUA, Irlanda, distribuitor: Independența Film

Gala Premiilor Gopo 2019 – ediția a 13-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, DACIN SARA și Babel Communications

Co-organizatori: Primăria Capitalei și Centrul Cultural Expo Arte

Sponsori principali: Apa Nova București, Banca Transilvania, Cellini, Mol România, Țiriac Auto

Sponsori: Auchan Retail România, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BDG, MAC, Ginissima

Parteneri: IQOS, Peroni, Melkior, Gett’s Salons, Intercontinental, Prosecco Bar, Mariș, Aria – TNB, Cocor Spa Hotel

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Servicii profesionale furnizate de: PwC Romania

Parteneri media principali și co-producători: Digi 24 și Film Now

Parteneri media: All about Romanian Cinema, Adevărul, A List Magazine, Cinemagia, Cărturesti, Life, Liternet, Marie Claire, OK! Magazine, Press One, Radio Europa Liberă România, Stil și Elan, Qreator, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti.

 

Facebook: https://www.facebook.com/PremiileGopo/

YouTube: https://bit.ly/2Ezgf2u