Iurie Darie- Premiul pentru intreaga cariera la Gala Premiilor Gopo 2012

La cea de-a șasea ediție a Galei Premiilor Gopo, unul dintre cei mai apreciaţi actori români, Iurie Darie, va fi recompensat cu Premiul pentru Întreaga Carieră. Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul Premiilor, acesta a fost acordat la ediţiile precedente altor patru actori emblematici pentru filmul românesc: Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Născut pe 14 martie 1929, în Vadul Rașcov din județul Soroca (astăzi în Republica Moldova), Iurie Darie are o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producții cinematografice.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (1952), clasa profesorilor Mihai Popescu și Marietta Sadova, Iurie Darie a debutat în cinematografie în 1953, în Nepoții gornistului, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei. În anul 1969, Darie obține rolul Maiorului Dobrescu în seria de succes Brigada Diverse, în care joacă alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu și Puiu Călinescu.

Filmografia sa mai cuprinde roluri în filme precum Băieții noștri (1959), S-a furat o bombă (1961), Vacanță la mare (1962), Dragoste la zero grade (1964), Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1971), Frații Jderi (1974), Ringul (1983), O zi la București (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine (1987), Zâmbet de soare (1987), Oglinda (1993), Punctul zero (1996), Triunghiul morții (1999).

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanți regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.

În teatru, actorul a cucerit audiența prin roluri memorabile în piese precum Troilus și Cressida, Umbra, Pălăria.

Cea de-a șasea ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc luni, 26 martie 2012, la Platinum Business & Convention Center şi va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema, începând cu ora 19:00, iar românii de pretutindeni o vor putea urmări înregistrat, pe ProTV Internaţional, în două părţi – sâmbătă, 31 martie, respectiv duminică, 1 aprilie, de la ora 23:30.

 

Gala va putea fi urmărită live şi online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din Europa continentală, Cocor Media Channel.