Eu când vreau să fluier, fluier- Marele învingător la Gala Premiilor Gopo 2011

Spectaculoasă, plină de viaţă…vibrând de invitaţi de marcă. Aşa ar putea fi descrisă în câteva cuvinte cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo, desfăşuratăîn seara zilei de 28 martie la Crystal Palace Ballrooms şi prezentată de Andi Moisescu. O ediţie plină de emoţii pentru nominalizaţii din acest an, o ediţie plină de satisfacţii şi momente speciale atât pentru câştigători şi nominalizaţi,  cât şi pentru ceilalţi invitaţi ai Galei.

Marele învingător al serii a fost incontestabil Eu când vreau să fluier, fluier (r. Florin Şerban), care şi-a adjudecat nu mai puţin de 7 trofee dintre cele 12 categorii la care a fost nominalizat: printre altele, filmul produs de Cătălin şi Daniel Mitulescu a primit statuetele pentru Cel mai bun Film, Cea mai bună Regie – Florin Şerban, Cea mai bună Actriţă într-un Rol Secundar – Clara Vodă, Cel mai bun Film de Debut, dar şi Premiul Publicului – pentru cel mai mare succes la Box Office al anului precedent). Premiul pentru Cel mai Bun Film i-a fost înmânat producătorului Daniel Mitulescu de nimeni altul decât Corneliu Porumboiu, deţinătorul a şase statuete Gopo.

Unul dintre filmele răsfăţate ale Galei din acest an a fost Caravana Cinematografică (r. Titus Muntean) care a plecat acasă cu 4 Premii Gopo, pentru Cea mai bună Muzică Originală –Vasile Şirli, Cea mai Bună Scenografie – Cristian Niculescu, Cele mai Bune Costume – Viorica Petrovici, Cel mai Bun machiaj si cea mai buna coafura– Dana Roseanu) şi trofeul acordat lui Vivi Drăgan Vasile de Romanian Society of Cinematographers (RSC) – Asociaţia Directorilor de Imagine din România.

Medalia de onoare, Portretul luptătorului la tinereţe şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu se numără, de asemenea, printre filmele premiate cu mai multe statuete – fiecare dintre ele şi-a adjudecat câte 2 trofee. Marţi, după Crăciun s-a înscris şi el în palmaresul Galei, câştigând un Premiu Gopo.  Colivia, regizat de Adrian Sitaru, a câştigat Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj.

Gala Premiilor Gopo 2011 a putut fi urmărită începând cu ora 19:00, live pe TV, la Pro Cinema, online pe www.premiilegopo.ro, www.procinema.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel. Cei care nu au putut urmări evenimentul mai au o şansă. Pe 30 şi 31 martie, de la ora 20:30, Gala va fi difuzată la Pro TV Internaţional.

Pentru prestaţiile lor,Victor Rebengiuc (Medalia de onoare, r. Peter Călin Netzer) şi Mirela Oprişor (Marţi, după Crăciun, r. Radu Muntean) au fost recompensaţi cu Premiul pentru cel mai bun Actor, respectiv cel pentru Cea mai Bună Actriţă Într-un Rol Principal, iar George Piştereanu, protagonistul din Eu când vreau să fluier, fluier a primit Premiul Tânără Speranţă. Bogdan Dumitrache a fost premiat pentru cea mai bună performanţă masculină într-un rol secundar, pentru prestaţia sa din Portretul Luptătorului la Tinereţe.

Gala nu a fost lipsită de momente emoţionante, unul dintre acestea fiind reprezentate de acordarea Premiului pentru Întreaga Carieră. Bruno Roche – preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România şi al Apa Nova Bucureşti şi actorul Mihai Constantin – nominalizat la Premiul pentru Cel mai Bun Actor într-un Rol Secundar (Eu când vreau să fluier, fluier) au urcat pe scenă pentru a oferi trofeul actorului Ion Besoiu.

Din programul serii nu au lipsitPremiul Special, înmânat lui Zoltan Szabo de scenograful Cristian Niculescu, şi Premiul Pentru Întreaga Activitate, oferit inginerului de sunet Anuşavan Salamanian de către colegul de breaslă şi discipolul său, Horea Murgu.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a urcat pe scena Galei Premiilor Gopo pentru a înmâna Premiul Special ProCinema (acordat celui mai popular film românesc difuzat în 2010, votat de vizitatorii site-ului procinema.ro) Seriei Brigada Diverse (B.D.), regizate de Mircea Drăgan. Premiul Special MTV pentru Cel mai bun Sărut, prezentat pe scenă de VJ Oana, a fost votat de vizitatorii www.mtv.rocel care i-a avut ca protagonişti pe Vincent Regan şi Amy Hayes, din filmul Eva.

Gala Premiilor Gopoa debutat cu strălucitoarea ceremonie a covorului roşu, de la ora 18:30, odată cu sosirea primelor vedete.Amalia Enache şi Mircea Solcanu au ţinut în priză spectatorii de acasă, realizând interviuri la cald cu cei mai importanţi nominalizaţi şi cele mai impozante personalităţi din lumea filmului şi mass media. Mirela Oprişor a strălucit într-o creaţie semnată de Corina Vlădescu, Dana Rogoz şi Ada Condeescu au purtat ţinute realizate de Adelina Ivan, iar Hilda Peter a putut fi admirată într-un costum marca Dorin Negrău. Rochia Clarei Vodă a fost realizată de Iulia Dima, iar cea a Ozanei Oancea – de Lena Criveanu. Printre invitaţii evenimentului s-au numărat şi Iulia Lumânare, Dorian Boguţă, Maria Popistaşu, regizorii Florin Şerban, Marian Crişan, Radu Muntean, dar şi personalităţi din lumea media, precum Cristian Tudor Popescu, Andreea Esca sau Cabral.

Pe parcursul serii, cei peste 600 de invitaţi prezenţi s-au putut delecta cu o serie de momente speciale realizate de Cristian Stanciu Matze, având ca protagoniste patru dintre peliculele nominalizate la Premiul Gopo pentru Cel mai Bun Film (Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, Marţi, după Crăciun, Medalia de onoare, Morgen). Imagini din filme şi acorduri din coloanele sonore ale acestora au fost combinate în mod ingenios în clipuri dedicate fiecăruia dintre cele 4 lungmetraje, inserate pe întreg parcursul Galei Premiilor Gopo, până spre momentul cel mai aşteptat al serii – decernarea statuetei pentru Cel mai bun Film, create, încă de la prima ediţie a Galei, de sculptorul Adrian Ilfoveanu, şi inspirate de personajul emblematic al lui Ion Popescu-Gopo.

Gazda serii, inegalabilul Andi Moisescu, s-a descurcat excelent în rolul de prezentator, dând dovadă de mult şarm şi umor, calităţi pe care le-a demonstrat de altfel de-a lungul carierei sale.

Gala s-a încheiat la ora 23:20, jurnaliştii şi invitaţii prezenţi luând parte, la finalul evenimentului, la un after party de senzaţie la The Ark.

Cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Gala Premiilor Gopo mulţumeşte pentru sprijinul acordat tuturor sponsorilor şi partenerilor săi, dar şi reprezentanţilor presei care au avut o contribuţie importantă la reuşita evenimentului.

Sponsori:Dacia, Apa Nova Bucureşti, Willbrook, Domeniile Sâmbureşti, Aqua Carpatica, Santal, Aperol, MAC Cosmetics

Gala Premiilor Gopo este susţinută de Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti

Parteneri:Crystal Palace Ballrooms, The Ark, România Film

Servicii profesionale asigurate de:PricewaterhouseCoopers

Partener de promovare:Cocor Media Channel

Partener media principal:ProCinema

Parteneri media:MTV, Music Fm, The ONE, Gândul.info, Mediafax.ro