Au început înscrierile la Gopo 2012!

Cea de-a şasea ediţie a Galei Premiilor Gopo, care recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe 26 martie 2012, la Bucureşti.

Filmele de lung metraj ficţiune, documentar şi animaţie, precum şi scurtmetrajele autohtone lansate anul trecut sunt eligibile pentru nominalizările acestei ediţii. Urmând modelul celebrelor Gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului românesc.

De-a lungul primelor cinci ediţii ale Galei Premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor. În 2011, lungmetrajul Eu când vreau să fluier, fluier  a cucerit cele mai multe statuete Gopo, pentru Cel mai Bun Film, Cea mai Bună Regie (Florin Şerban), Cea mai Bună Actriţă într-un Rol Secundar (Clara Vodă), Premiul Publicului, Premiul Tânără Speranţă (George Piştereanu), dar şi primul trofeu pentru Film de Debut (Florin Şerban) din istoria Premiilor.

În perioada 19-31 ianuarie 2012, producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze Fișa Tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic pe adresa roxana.elekes@premiilegopo.ro. Dacă, în cazul lungmetrajelor, organizatorii și juriul vor lua automat în calcul toate producțiile care au beneficiat de cel puțin o săptămână de distribuție în cinematografe, și vor solicita producătorilor completarea fișei tehnice pentru a asigura acuratețea informațiilor vehiculate în procesul de jurizare și nominalizare, în cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai Bun Scurtmetraj, respectiv  Cel mai Bun Film Documentar, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în calcul de către juriul care va decide nominalizările. Câte o copie a unui DVD screener pentru fiecare film înscris va fi trimisă prin poştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea PRESELECŢIE GALA  PREMIILOR GOPO, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR): str. Popa Soare, nr. 52, sector 2, Bucureşti, în atenţia Roxanei Elekes (coordonator de producţie al Premiilor Gopo).

Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2012 sunt scurt şi lungmetrajele de ficţiune, precum şi documentarele, producţii româneşti sau coproducţii cu participare majoritar românească, care au avut premiera în festivalurile, pe marile şi micile ecrane din Româniaîn perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2011. Mai multe detalii despre condiţiile de eligibilitate se găsesc în Regulamentul oficial al Premiilor Gopo, disponibil, de asemenea, pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro.

Potrivit Regulamentului Premiilor Gopo, atât filmele de ficţiune, cât şi documentarele de lung metraj care au fost difuzate în circuitul sălilor de cinema sunt eligibile pentru nominalizări la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai bună muzică originală, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj şi Cel mai bun sunet.

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an din 11 profesionişti ai domeniului: regizorul Florin Șerban, actrița Ozana Oancea (nominalizată la Premiul pentru Cea mai Bună Actriță Într-un Rol Principal la Gopo 2011),  scenograful Cristian Niculescu (câștigător al Premiului pentru Cea mai Bună Scenografie la Gopo 2011), monteurul Dan Nanoveanu, directorul New Films Romania  Radu Nicolau, scriitoarea Ana Maria Sandu și criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan, Dana Duma,  Andrei Rus și Codruța Crețulescu.

După anunţul nominalizărilor la cea de-a șasea ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în cadrul unei conferințe de presă organizate pe 21 februarie, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă  PricewaterhouseCoopers, cu care Gala Premiilor Gopo a demarat din 2011 un parteneriat extrem de important.

Regulamentul complet şi fişa tehnică se regăsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).și Babel Communications.