Coca Bloos – Premiul pentru Întreaga Carieră

Coca Bloos – Premiul pentru Întreaga Carieră

 

În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actrițe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei ce va avea loc pe 30 martiela Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio și va fi transmisă în direct pe TVR2 și Radio România Cultural.

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc: Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie DarieIon BesoiuDraga Olteanu-MateiMarin Moraru, Jean Constantin.

Născută pe 1 octombrie 1946, la Piatra Neamț, județul Neamț, Coca Bloos este una dintre cele mai prolifice actrițe de film, teatru și televiziune din România, în ciuda unui debut întârziat – înainte de a da la Actorie, ca urmare a întâlnirii cu Olimpia Arghir, actriță a Teatrului Național din Cluj, Coca Bloos a făcut Facultatea de Filosofie și trei ani de Jurnalism.

Primele roluri în teatru i-au fost oferite de Alexandru Tocilescu, la Satu Mare, unde regizorul îşi dădea lucrarea de diplomă. După alte stagiuni petrecute pe la Brașov și Piatra Neamț, în 1987, Coca Bloos a început să facă naveta pentru un rol la Cătălina Buzoianu în Uriaşii munţilor, la Bulandra. Și, grație intervenției lui Dinu Săraru, directorul Teatrului Mic, care a decis s-o detașeze la București, a rămas în Capitală.

 

Coca Bloos în „Pui, cartofi prăjiţi şi-o Cola”.

 

Debutul în cinema a venit un an mai târziu, cu un rol în penultimul film al regretatului Alexandru Tatos, Secretul armei secrete (1988). Din acel moment, actrița a alternat teatrul – unde a jucat în piese montate de cei mai mari regizori români ai momentului (Alexandru Darie, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Alexandru Tocilescu, Grigore Gonța, Dragoș Galgoțiu, Cornel Todea, etc.) – cu cinematografia unde, de asemenea, a avut partituri importante în câteva dintre filmele de căpătâi de după 1990, precum și în filmele Noului Val de după 2000. Astfel, actrița are în filmografie, printre altele, câte trei roluri în filmele lui Andrei Blaier (Divorț… din dragoste, Crucea de piatră, Terente – Regele bălților), Mircea Daneliuc (Patul conjugal, Această lehamite, Ambasadori, căutăm Patrie) și Lucian Pintilie (Terminus paradis, După-amiaza unui torționar, Niki Ardelean, colonel în rezervă), dar și roluri în filmele de debut ale lui Nae Caranfil (E pericoloso sporgersi, 1993), Cristian Mungiu (Occident, 2002), Titus Muntean (Examen, 2004), Corneliu Porumboiu (A fost sau n-a fost?, 2006) sau Gabriel Achim (Visul lui Adalbert, 2011). În 2014, Coca Bloos a putut fi văzută pe marile ecrane în filmul lui Răzvan Săvescu, America, venim!, titlu nominalizat la ediția din acest an a Premiilor Gopo la categoria Cel mai bun film de debut.

Premiul pentru Întreaga Cariera va fi oferit de sponsorul Apa Nova, fiind deja o tradiție implicarea companiei în susținerea valorilor românești.

Gala Premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti și Babel Communications.

Co-organizator: Teatrul Naţional Bucureşti I. L. Caragiale

Co-producător: TVR2

Sponsori principali: Apa NovaDacia – Mașina oficială a Premiilor Gopo

Sponsori:Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, MAC, Fan Courier, H&M, Alexandrion

Parteneri: Pepsi, Empire, ODS, E-Boda, Melkior, Hotel Intercontinental

Recomandat de: Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România București, Radio România Internațional

Parteneri media: Zile și Nopți, CineMAP, Ring, VIVA, Observatorul Cultural, Cinemagia, Film Reporter, CinemaRx, Cinefan, Ziarul Metropolis, AaRC.ro, evzmonden.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Servicii profesionale furnizate de: PwC Romania