Actriţa Eugenia Bosânceanu – Premiul pentru Întreaga Activitate, regizorul de animaţie Ion Truică – Premiul Special

Născută în anul 1925 la Rădăuți-Prut (pe 8 februarie a împlinit, așadar, 90 de ani), Eugenia Bosânceanu a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1952 (secția Actorie, clasa Aura Buzescu). Specializată cu precădere în roluri secundare – conform propriilor spuse, „nu-ți trebuie mai mult de o replică pentru a face un rol mare” – actrița are în spate o carieră de peste cincizeci de ani, din filmografia ei nelipsind, pe lângă producțiile de cinema, seriale, filme de televiziune, scurtmetraje, piese radiofonice și dublaje de voce.

 

Eugenia Bosânceanu și-a început cariera artistică înainte de a termina facultatea – în anul doi, ca urmare a unui examen, Alexandru Finți, directorul Teatrului Armatei a angajat-o fără să clipească. După șapte ani de teatru, în 1957, actrița a debutat în cinema cu un mic rol în Ciulinii Bărăganului, ecranizare după romanul omonim al lui Panait Istrati, o co-producție româno-franceză co-regizată de Louis Daquin și Gheorghe Vitanidis, selecționată în competiția Festivalului de Film de la Cannes.

 

După un rol în primul film de lungmetraj ficțiune al lui Mircea Săucan, Când primăvara e fierbinte (1960), Eugenia Bosânceanu a colaborat la o nouă co-producție româno-franceză – și tot o ecranizare după Panait Istrati – Codin (1963), în regia elvețianului Henri Colpi. A urmat un rol în ultimul film realizat de Victor Iliu, Comoara din Vadul Vechi (1964), ocazie cu care l-a cunoscut pe Lucian Pintilie, pe atunci debutant în cinema ca asistent de regie și care avea să-i ofere, în timp, roluri în două dintre filmele sale seminale – Duminică la ora 6 (1966) și Balanța (1992). De altfel, talentul uriaș ce i-a permis să joace personaje extrem de diferite i-a adus actriței colaborări multiple cu câțiva dintre cei mai importanți și mai prolifici regizori români dinainte și după 1989: Mircea Mureșan (Răscoala și Baltagul – unde a asigurat vocea Vitoriei Lipan), Sergiu Nicolaescu (Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, Pentru patrie, Triunghiul morții și 15), Mircea Moldovan (Vifornița, Pintea, Totul se plătește și Expediția), Maria Callas Dinescu (De bunăvoie și nesilit de nimeni, Bunicul și doi delincvenți minori și Marele premiu), Malvina Urșianu (Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu și Liniștea din adâncuri), Mircea Drăgan (Raliul și Atac în bibliotecă), Cristian Mungiu (Occident și 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile) sau Călin Peter Netzer (Maria, Medalia de onoare și Poziția copilului).

 

Eugenia Bosânceanu în Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu.

Pentru cariera sa impresionantă, actrița Eugenia Bosânceanu va fi omagiată în 2015 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. De asemenea, organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, regizorului de animație Ion Truică.

 

Născut în 1935 la Caracal, Ion Truică este considerat unul dintre cei mai prolifici regizori români de animație, cu o filmografie ce cuprinde peste 50 de titluri realizate în cadrul Studioului Cinematografic Animafilm. De asemenea grafician și scenograf, regizorul este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, al Uniunii Cineaștilor, al Asociației Internaționale a Filmului de Animație și al UNITER. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A predat desen, compoziție, istoria costumului și teoria scenografiei la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea „Hyperion” din București și UNATC. Începând cu 1968, a avut numeroase expoziții de grafică și scenografie la București, Iași, Annecy, Lund, Leipzig. A mai publicat: Poetica filmului de animație (2002), Arta scenografilor români (2003), Teoria scenografiei (2003), volumul de eseuri Efectul de cupolă (2005), albumul Iarna caligrafului (2010) și volumul de poezie Praful și pulberea (2010); a îngrijit volumul postum Dan Jitianu, Sinteza scenografică (2004).

 

Pe lângă o selecție în competiția de la Cannes cu scurtmetrajul Hidalgo (1976), Ion Truică are în palmares premii la Berlin, Veneția și Teheran. Cel mai recent film al său, Obeliscul (2014, pe un scenariu co-scris cu Laurențiu Damian și inspirat de poezia omonimă a lui Geo Bogza) a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est (care i-a  acordat și Premiul de Excelență în 2008), în Ziua Filmului Românesc.

 

Cea de-a noua ediție a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti -Sala Studioși va fi transmisă în direct pe TVR2.

Gala Premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Babel Communications, Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti

 

Co-organizator:Teatrul Naţional Bucureşti I.L.Caragiale

 

Co-producător: TVR2

 

Sponsori principali: Apa Nova,Dacia – Mașina oficială a Premiilor Gopo

 

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, MAC, Fan Courier, H&M, Alexandrion

 

Parteneri: Empire, ODS, E-Boda, Melkior, Hotel Intercontinental

 

Parteneri media: Zile și Nopți, CineMAP, Ring, VIVA, Observatorul Cultural, Cinemagia, Film Reporter, CinemaRx, Cinefan, Ziarul Metropolis, AaRC.ro

 

Partener de monitorizare: mediaTRUST

 

Servicii profesionale furnizate de: PwC Romania