Castigatorii celei de-a sasea editii

Sosirea protagoniștilor serii pe covorul roșu, cocktailul de întâmpinare, ceremonia de decernare a premiilor și petrecerea de la final au încântat invitații prezenți la cel mai important eveniment dedicat filmului românesc. Găzduită, pentru al doilea an consecutiv, de Andi Moisescu, Gala a fost transmisă în direct și în exclusivitate de ProCinema, și preluată de www.premiilegopo.ro și www.voyo.ro, dar și de mediafațada Cocor Media Channel.

Aşa cum era şi de aşteptat, palmaresul Galei reflectă faptul că statuetele Gopo au fost extrem de disputate în acest an.

Cristi Puiua câştigat trei premii, pentru Cel mai Bun Film, Cel mai Bun Regizor şi Cel mai Bun Scenariu – toate 3, bineînţeles, pentru Aurora.

Dupăce a strâns cele mai multe nominalizări la această ediţie a Premiilor, lungmetrajul lui Bogdan George Apetri, Periferic, a obținut premiile pentru Cea mai Bună Actriță într-un Rol Principal (Ana Ularu), Cea mai Bună Actriţă într-un Rol Secundar (Ioana Flora), Cea mai Bună Imagine (Marius Panduru RSC), Cel mai Bun Montaj (Eugen Kelemen) şi Cel mai Bun Film de Debut, premiu pentru care Orange a oferit câştigătorului două tablete. Tot pentru rolul secundar interpretat în Periferic, Ioana Flora a primit, din partea profesioniştilor acestui post de televiziune, Premiul Pro Cinema, înmânat pe scenă de filmologul şi criticul de film Cristian Tudor Popescu.

Bogdan Dumitrache şi Adrian Titieni au câştigat statuetele pentru Cel mai Bun Actor Într-un Rol Principal, respectiv Cel mai Bun Actor într-un Rol Secundar, pentru Din dragoste cu cele mai bune intenţii (r. Adrian Sitaru).

Bună! Ce faci? (r. Alexandru Maftei) a primit tot două premii Gopo, pentru Cele mai Bune Costume (Nicoleta Cârnu), respectiv Cel mai Bun Machiaj și Cea mai Bună Coafură (Dana Roșeanu – aflată la al patrulea Gopo – și Domnica Bodogan) – un premiu pentru care câștigătoarele au primit din partea MAC produse cosmetice profesioniste. Radu Aldea, operatorul filmului, a obţinut premiul acordat de asociaţia colegilor săi de breaslă, Romanian Society of Cinematographers (RSC) / Societatea Operatorilor din România.

Lungmetrajul de animație scris, produs și regizat de Anca Damian, Crulic – Drumul spre dincolo, a obținut statuetele pentru Cea ma Bună Muzică Originală (Piotr Dziubek), precum și pentru Cel mai Bun Sunet (Piotr Witkowski,Sebastian Wlodarczyk).

Dan Toader, creatorul decorurilor pentru Dacă Bobul nu Moare (r. Sinișa Dragin), a câștigat premiul pentru Cele mai Bune Decoruri, iar regizoarea Anca Miruna Lăzărescu a primit atât  Premiul Tânără Speranță, cât și pe cel pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj.

Vorbitor, producția HBO Europa Centrală semnată Radu Muntean și Alexandru Baciu, și-a adjudecat Premiul pentru Cel mai Bun Film Documentar, producătorii filmului – Carmen Harabagiu, Aurelian Nica și Andrei Crețulescu – primind statueta pe scenă, de la vedeta România, te iubesc!, Alex Dima.

Melancholia (r. Lars von Trier) a adunat cele mai multe voturi la categoria Cel mai Bun Film European, aducând distribuitorului Independenţa Film cel de-al patrulea Premiu Gopo, de astă dată primit din mâinile Corinei Vinţan şi ale lui Didier Dutour, directorul Institutului Francez din Bucureşti.

Momente emoţionante, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Carieră – Iurie Darie, respectiv Întreaga Activitate – Tamara Buciuceanu-Botez. Aplaudaţi la scenă deschisă şi prezentaţi cu mult farmec de Irina Margareta Nistor, respectiv Irina Petrescu şi Bruno Roche, Directorul General Apa Nova, cei doi veterani ai filmului românesc au oferit momente memorabile celor prezenţi în sală, dar şi telespectatorilor.

Câştigătorii Premiilor Speciale, asistentul de imagine Dumitru Gaiţă, al cărui trofeu a fost înmânat de operatorul Florin Mihăilescu, respectiv Lidia Luludis, care a primit Premiul Gopo din mâinile nominalizate la Cesar, Viorica Petrovici, au fost, de asemenea, emoţionaţi de primirea pe care le-au făcut-o colegi de breaslă din toate generaţiile.

Membrii echipei filmului Naşa, câştigător al Premiului Publicului (acordat filmului românesc cu cel mai mare succes la box office în anul precedent), înmânat de Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, au fost printre cei mai solicitaţi invitaţi ai serii, regizorul Jesus del Cerro şi producătoarea Alma Sârbu, dar şi actriţa Cătălina Grama (JOJO) fiind căutaţi insistent pentru interviuri, fotografii şi declaraţii.

Trailerele inedite produse de Artiştii Invitaţi ai acestei ediţii – Mihai Bobonete (Bobo), Cosmin Nedelcu (Micutzu), Mihai Rait și Cosmin Natanticu– au stârnit senzaţie printre invitaţi, extrem de amuzaţi de felul în care cei cinci actori au reuşit să parodieze cele cinci lungmetraje nominalizate la categoria Cel mai Bun Film şi estetica fiecăruia dintre acestea. Îmbrăcați de Marks & Spencer, cei patru au fost urmăriți în permanență de fotografi și vedete, încă de la coborârea din Dacia Duster, de pe covorul roșu, și întâlnirea cu gazdele primei părți a transmisiunii live, Amalia Enache și Mircea Solcanu. Filmele realizate de aceștia vor putea fi văzute de public pe Internet, dar și în cadrul rezumatelor difuzate de ProCinema marți, 27 martie, și miercuri, 28 martie, începând cu orele 18:30, și în înregistrarea difuzată de Pro TV Internațional pe 31 martie și 1 aprilie, de la 23:30.

După încheierea Galei, câştigătorii au fost sărbătoriţi în cadrul unei petreceri animate de DJ Teo, de asemenea în cadrul Platinum Business & Convention Center.

Multe dintre ţinutele în care nominalizatelesau prezentatoarele diverselor categorii de premii au fost prezentepe covorul roşu în seara de 26 martie au fost create dedesigneriicare au participat pe 8 martie la Gopo Fashion Night, eveniment care s-a desfășurat în Galeria Designerilor Români din Cocor. Pe site-ul oficial al Galei, www.premiilegopo.ro, precum şi pe pagina de Facebook a acesteia, vor putea fi văzute imagini cu toate ţinutele care au impresionat pe 26 martie.

Gala Premiilor Gopo, organizată deAsociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc(APFR), mulțumește pentru sprijin Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Babel Communications;

Sponsorilor principali: Apa Nova Bucureşti, Dacia, Enel, Orange;

Sponsorilor Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Santal, MAC Cosmetics, Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, Campari, Russian Standard Vodka;

Partenerilor Empire, ODS, Platinum Business & Convention Center, Melkior Beauty Supply, Tribute by GS, Lo Spaccio;

Partenerului de promovare Cocor Media Channel;

Furnizorilor de servicii profesionale PricewaterhouseCoopers;

Partenerului media principal Pro Cinema;

Partenerilor media: Music FM, The One, Pro TV Magazin, Mediafax.ro, Gandul.info, Șapte Seri, Oops! Media, România Liberă,  Academia Cațavencu, Media Image, Happy Digital.