Moromeții 2

Sinopsis

Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pămînt pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru și invers.

Obsesia pentru pămînt a lui Moromete a rămas intactă. Totul se învîrte în jurul muncii cîmpului. Pentru supraviețuire e nevoie de porumb, de grîu.

Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrînit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile de-o viață continuă. Reproșurile au legătură cu pămîntul, copiii din prima căsătorie ai lui Ilie și cu gelozia femeii. Doi dintre copiii cei mari ai lui Moromete au plecat la București. Unul a murit, iar cel mic făcuse deja trei clase la liceu și se oprise înainte de ultimul an, din motive financiare. Niculae își dorește cel mai mult pe lume să învețe și să își termine școala. El este cel care va scrie mai tîrziu despre vremurile noi și cele vechi.

Ilie Moromete și-ar fi dorit ca fiii săi să rămînă în sat și să muncească toți pămîntul pe care îl au aveau. E singurul mod în care și-ar fi imaginat viitorul. Ce i se întîmplă e foarte departe de această proiecție. Dorințele lor și ale lui nu se întîlnesc niciodată. Cei tineri vor să vîndă pămîntul, el încearcă cu disperare să-l păstreze. Va încerca să-l împărtă doar cînd i se face frică că îl va pierde.

Oamenii trăiseră mai bine sau mai greu, dar fiecare putea să vorbească despre tot și despre toate. O dată cu venirea comuniștilor „adevărul” devine unul singur, iar colectivizarea va răsturna cu susul în jos toată lumea lui Moromete.

Promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi, îl vor pune la încercare pe Niculae, care va deveni ziarist și scriitor.

 

 

 

An:

2018

Regizor:
Durata:

109 minute

Produs de:

Libra Film Productions

Dana Dogaru

Category:

Nominalizări / Câștigători Premiile Gopo 2019

CEL MAI BUN FILM DE LUNGMETRAJ

MOROMEȚII 2

Câștigător

CEA MAI BUNĂ REGIE

STERE GULEA

Nominalizare

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL

HORAȚIU MĂLĂELE

Nominalizare

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎNTR-UN ROL SECUNDAR

DANA DOGARU

Nominalizare

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎNTR-UN ROL SECUNDAR

OANA PELLEA

Nominalizare

CEL MAI BUN SCENARIU

STERE GULEA

Nominalizare

CEA MAI BUNĂ IMAGINE

VIVI DRĂGAN VASILE

Câștigător

CEL MAI BUN MONTAJ

DANA BUNESCU ȘI ALEXANDRA GULEA

Câștigător

CEL MAI BUN SUNET

DANA BUNESCU, CRISTINEL SIRLI, CONSTANTIN FLEANCU

Câștigător

CEA MAI BUNĂ MUZICĂ ORIGINALĂ

VASILE ȘIRLI

Nominalizare

CELE MAI BUNE DECORURI

CRISTIAN NICULESCU

Câștigător

CEL MAI BUN MACHIAJ ȘI CEA MAI BUNĂ COAFURĂ

DANA ROȘEANU, IULIA ROȘEANU, DOMNICA BODOGAN

Câștigător

PREMIUL PUBLICULUI (PENTRU FILMUL ROMÂNESC CU CEL MAI MARE SUCCES LA BOX OFFICE ÎN 2018)

Moromeții 2

Câștigător