Dana Dogaru

Nume real: Dana Dogaru
Locul naşterii: Bucuresti, Romania
Data naşterii:  01.08.1953
Ocupaţie: Actor

Biografie

Actrita Dana Dogaru s-a nascut la Bucuresti, pe 1 august 1953. Din copilarie a fascinat-o scena si a dorit sa fie actrita.
Dana Dogaru spunea: ,, Această artă este ca o interminabilă și fascinantă călătorie cu trenul…este de dorit să se oprească în momentul în care tu, actorul, încetezi din viață’’.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale – București, promotia 1976.
Debutul in teatru a avut loc in 1977, cand a jucat rolul Eva din spectacolul „Ulciorul sfărĺmat“, la Teatrul Nottara. Au urmat multe alte roluri ca Stanca din „Răceala“ lui Marin Sorescu, Fata din ,,Jocul’’ de Ion Băieșu, Juliette din ,,Mâța în sac’’ de Feydeaux, Silvia din ,,Acești îngeri triști’’ de D.R.Popescu,
Paulina din ,,Fecioara și moartea’’ de A. Dorfman, si altele.
Debutul in film: lung metrajul „Eu, tu și Ovidiu“, in 1977. Alte filme in care a fost distribuita: ,,Hangita’’, ,,Hanul dintre dealuri’’, ,,Hartia va fi albastra’’, ,,E atit de aproape fericirea’’, ,,Expeditia’’, ,,Francesca’’, ,,Nunta muta’’, etc.
Vocea profunda a Danei Dogaru ne-a atras atentia si in multe piese de teatru radiofonic; ,,Insula’’ de Mihail Sebastian, ,,Idiotul’’ de Fiodor M.Dostoievski, ,,Hangita’’ de Carlo Goldoni, etc.
In 2008 a primit premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar, cu rolul dublu mama si chelnerița japoneză din piesa ,,În rolul victimei’’ de la Teatrul Metropolis.
A facut parte din juriul Festivalul Național de Comedie de la Galați.
A fost casatorita cu actorul Mihai Dogaru , decedat si are o fiica, Irina si un nepot, Andrei. Sotul sau actual este medic in Bucuresti.

Dana Dogaru a creat un rol de exceptie, Ana, din piesa „Jocul vietii si al mortii in desertul de cenusa”, creatie a monstrului sacru, dramaturgul Horia Lovinescu, piesa care s-a jucat ani la randul pe scena Teatrului Nottara, cu o distributie de zile mari: George Constantin, Alexandru Repan, Stefan Sileanu si Dana Dogaru.

Poze

Filme

Nominalizări / Premii Gopo

2019

DANA DOGARU

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎNTR-UN ROL SECUNDAR

Moromeții 2

Nominalizare

2017

DANA DOGARU

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL

Sieranevada”

Câștigător