A fost sau n-a fost

Sinopsis

Întreaga ţară a privit în direct la televizor cum mulţimi furioase l-au determinat pe dictatorul Ceauşescu să părăsească Bucureştiul într-un elicopter. Într-un orăşel liniştit de lângă capitală, la 16 ani de la această dată istorică, Jderescu, patronul unui post TV local, are doi invitaţi cu care împărtăşeşte amintirile gloriei lor de revoluţionari. Unul este Piscoci, un bătrân pensionar. Celalalt, Mănescu, este un profesor de istorie care tocmai şi-a plătit datoriile pe băutură cu întreg salariul. Alaturi de Piscoci şi Mănescu, Jderescu vrea să răspundă la o întrebare care de 16 ani nu-şi găseşte răspunsul: A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul lor?.

Împreună îşi vor aminti ziua în care au ieşit în piaţa oraşului strigând „Jos Ceauşescu”. Dar telespectatorii sună pentru a-i contesta pe „eroi”, care poate că au băut într-un bar sau se pregăteau de Crăciun mai degrabă decât să fi ieşit pe străzi ca revoluţionari.

Construit dintr-o serie de episoade aproape burleşti care ne familiarizează cu cele trei personaje principale, această comedie tristă creşte şi culminează cu una dintre cele mai bune scene din cinematografia românească: un talk show de la o televiziune de neprofesionişti, turnat în timp real.

Câştigător al trofeului Camera d’Or şi al premiului Label Europa Cinema la Cannes 2006. Câştigător a 3 premii la TIFF 2006: Cel mai bun film din competiţie, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Românesc şi Premiul publicului.

 

 

An:

Durată:

89

Produs de:

42 km film

Actori:

Teodor Corban

Mircea Andreescu

Ion Sapdaru

Category:

Nominalizări / Câștigători Premiile Gopo 2007

CEL MAI BUN FILM DE LUNG METRAJ

A FOST SAU N-A FOST?

Câștigător

CEA MAI BUNĂ REGIE

CORNELIU PORUMBOIU

Câștigător

CEL MAI BUN SCENARIU

CORNELIU PORUMBOIU

Câștigător

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL

ION SAPDARU

Câștigător

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL

TEODOR CORBAN

Nominalizare

CEL MAI BUN SUNET

ALEXANDRU DRAGOMIR, SEBASTIAN ZSEMLYE

Nominalizare

CEA MAI BUNĂ MUZICĂ ORIGINALĂ

GRUPUL ROTARIA

Nominalizare