Mihai Călin

Nume: Mihai Călin
Locul naşterii: București
Data naşterii: 16.08.1968
Ocupaţie: Actor

Biografie

A urmat cursurile unui liceului de matematica-fizica de la Magurele, a facut parte din trupa de teatru a scolii si a jucat in multe spectacole desfasurate in aula facultatii de fizica. A fost remarcat inca din acea vreme de actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, invitat la unul dintre acele spectacole.
A dat examen de admitere la facultatea de fizica si a picat, teatrul ii luase mult din timpul destinat invataturii. Dupa un an a fost admis la Politehnica, la Facultatea de energetica, seral. A lucrat o perioada ca electronist, dar fara pasiune. In timpul studiilor de la Politehnica a descoperit teatrul studentesc de amatori Podul. Sub indrumarea regizorului Catalin Naum a inceput sa joace si din nou nu mai avea timp pentru invatatura. Dupa revolutie a renuntat la Politehnica si s-a inscris la Academia de Teatru și Film, pe care a absolvit-o in 1994.
In 1993, fiind inca student la actorie a fost angajat la Teatrul National Bucuresti, a fost distribuit in rolul lui Carol din filmul pentru cinema Pepe si Fifi – regia Dan Pita si a plecat in 1994 sa prezinte aceasta pelicula la Montreal-Canada, la Festival des Films du Monde.
Tot in timpul studentiei a fost prezent la realizarea videoclipului renumit Marele Jaf Comunist (2004) (voce
Intre 1993-1995 a jucat in spectacolul Antigona de Sofocle, la Teatrul Bulandra.
La Teatrul National a jucat in Trilogia Antica după Euripide și Seneca, Numele trandafirului după Umberto Eco, Take, Ianke și Cadar de Victor Ioan Popa, Jocul dragostei și al întâmplării de Pierre de Marivaux, O noapte furtunoasa si O scisoare pierduta de I.L. Caragiale, A patra sora de Janusz Glowaczki, Neintelegerea de Albert Camus.
A jucat si la Teatrul Act in Bash de Neil LaBute. In 2010 il intalnim si la Teatrului LUNI de la Green Hours, cu spectacolul Ecstazy de Ioan Dragoi.
Alte roluri de film in care a jucat Mihai Calin: Ieronim din Eu sunt Adam, Sami Schwartz din Train de vie, Civilian 5 din Amen- regia Costa Gavras, Petre din Second Hand, Tatal Vivianei din Blood and Chocolate- regia Katjia von Garnie.
In 1995 a fost solicitat sa lucreze la postul de televiziune Pro Tv. A prezentat o emisiune matinala impreuna cu actorul Florin Calinescu.In 1996 a prezentat emisiunea concurs Stii si castigi, apoi Superbingo.
Mai tarziu a fost distribuit si in seriale de televiziune ca: Inimă de țigan, Baieți buni, Burlacii, Regina, Aniela, Iubire ca in filme, Aphrodisia, Umbre, etc.
A cunoscut-o pe sotia sa, Silvia Mihai, absolventa a facultatii de coregrafie, sectia dans contemporan in timpul studentiei. Au impreuna un fiu, Matei Calin.
Ii regasim vocea in celebrul documentar Marele jaf comunist de Alexandru Solomon (2004). A prezentat o ediție a Galei Premiilor Gopo.

Poze

Filme

Nominalizări / Premii Gopo

2021

Mihai Călin

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL

5 Minute

Câștigător