Tamara Buciuceanu-Botez- Premiul Gopo 2012 pentru Intreaga Activitate

Una dintre cele mai iubite actriţe românce,Tamara Buciuceanu-Botez, va primi Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, în cadrul Galei care va avea loc la Platinum Bussiness & Convention Centerluni, 26 martie 2012. Iubitorii teatrului şi filmului o vor putea revedea pe cea supranumitădoamna comediei românești în direct şi în exclusivitate la TV pe ProCinema, online pe www.premiilegopo.roşi www.voyo.ro, dar şi în inima Capitalei, pe mediafaţada Cocor Media Channel. Transmisiunea de la covorul roşu, găzduită de Amalia Enache şi Mircea Solcanu, va începe la ora 19:00, în vreme ce Gala, prezentată de Andi Moisescu, e programată să înceapă la ora 20:00.

Tamara Buciuceanu-Botezs-a născut în 1929, la Tighina (astăzi în Republica Moldova). Figură legendară a teatrului și a filmului românesc, Tamara Buciuceanu-Botezare o carieră impresionantă, ce se întinde pe parcursul a șaizeci de ani.

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucureşti (1952), clasa profesorului Ion Bălţăteanu, actriţaa debutat în film în 1964, în Titanic Vals (r. Paul Călinescu), unul dintre titlurile de referință ale anilor de început ai cinematografului românesc. Filmografia sa include roluri în producții precum Grăbește-te încet (r. Geo Saizescu), Bocet vesel (r. Mircea Moldovan), sau Primăvara bobocilor (r. Mircea Moldovan). A rămas în amintirea unei generaţii întregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes Liceenii (r. Nicolae Corjos).

Un alt rol antologic interpretat de Tamara Buciuceanu-Botezrămâne cel al moșierei Aneta Duduleanu în Cuibul de viespi (r. Horea Popescu, 1987), ecranizarea dupăpiesa lui Alexandru Kirițescu, Gaițele. Una dintre cele mai apreciate comedii ale cinematografului românesc, Cuibul de viespi reunește în distribuție, alături de Tamara Buciuceanu, alte nume celebre precum Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu,  Ileana Stana Ionescu sau Tora Vasilescu.

Pentru rolurile emblematice în istoria filmului românesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania în 2008, întâlnirea cu publicul după proiecţia Cuibului de viespi fiind unul dintre cele mai emoţionante momente din istoria de 10 ani a festivalului.

Tamara Buciuceanu-Botez a jucat și pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, Național, Teatrul de Comedie. Actrița s-a remarcat în piese precum Coana Chirița, Romeo și Julieta la început de noiembrie, Cumetrele, Mamouret. Dimineață pierdută.

Tamara Buciuceanu-Botezse  alătură, astfel, actorului Iurie Darie, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră, iar asistentul de imagine Dumitru Gaiţă este celălalt cineast recompensat anul acesta cu  Premiul Special, alături de Lidia Luludis.

În 2012, una dintre cele mai iubite actriţe românce revine pe marile ecrane, alături  de cuplul-cult ai comediei autohtone, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, în filmul Toată lumea  din  familia noastră (r. Radu Jude, 2012).