Restul e tăcere câştigă nouă statuete la Gala Premiilor Gopo 2009

Filmul „Restul e tăcere“, în regia lui Nae Caranfil, a fost desemnat cel mai bun film de lungmetraj la cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo, distincţie înmânată de ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, luni-seară, la Fratelli Studios din Bucureşti

Cea de-a III-a ediţie a Premiilor Gopo a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, şi a fost prezentată de actriţa Maria Dinulescu. Câştigătorii statuetelor Gopo, realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu, au fost desemnaţi, prin vot secret, de peste 400 de profesionişti din industria autohtonă de film.

„O să cucerim lumea cu filmele noastre! O să cucerim lumea!“, spunea personajul Leon din „Restul e tăcere“, şi dacă pelicula lui Caranfil nu a cucerit încă întreaga lume, a reuşit să cucerească cele mai multe premii la ediţia din acest an a Premiilor Gopo – nouă distincţii, din 14 nominalizări, conform Agerpres. Caranfil a declarat că filmul său a fost controversat, de la premieră şi până în prezent.

„Pe cei cărora nu le-a plăcut filmul meu îi rog să fie îngăduitori, iar pe cei cărora le-a plăcut îi rog să nu renunţe la orice instinct critic în faţa acestei mici statuete“, a spus regizorul. Pelicula a mai adunat o serie de alte premii la Gala Gopo: Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Ioana Bulcă – rolul Aristizza), Cea mai bună imagine (Marius Panduru), Cea mai bună scenografie (Călin Papură şi Ruxandra Ionică), Cel mai bun sunet (Florin Tăbăcaru, Ştefan Crişan şi Brian Riordan), Cea mai bună muzică originală (Laurent Couson), Cel mai bun montaj (Dan Nanoveanu), Cele mai bune costume (Doina Levintza). „Restul e tăcere“ a fost propunerea României – pe lista lungă – la ediţia 2009 a premiilor Oscar, la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină (alta decât engleza).

Sergiu Nicolaescu a primit premiul publicului

Radu Muntean s-a numărat şi el printre laureaţii Galei Premiilor Gopo din acest an, filmul său, „Boogie“, aducându-i premiul pentru Cea mai bună regie, distincţie înmânată de preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu. Cei doi actori din rolurile principale din filmul lui Muntean, Anamaria Marinca şi Dragoş Bucur, şi-au adjudecat premiile pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, respectiv, Cel mai bun actor în rol principal. Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui Mimi Brănescu pentru rolul Sorin Penescu, tot din filmul „Boogie“. „Nunta mută“, debutul lui Horaţiu Mălăele în regia de film, a câştigat premiul Gopo pentru Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (Ioana Ioniţă şi Dana Roşeanu), iar Vivi Drăgan Vasile, directorul de imagine al peliculei, a primit un premiu special, oferit de Romanian Society of Cinematographers.

Marele perdant al Premiilor Gopo a fost filmul lui Radu Gabrea „Cocoşul decapitat“, care a fost nominalizat la nouă categorii, nereuşind să-şi adjudece nici un trofeu. Radu Jude, poate unul dintre cei mai promiţători regizori români, a reuşit să câştige cu filmul „Alexandra“ premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj. Cel mai bun film documentar a fost desemnat „Podul de flori“, în regia lui Thomas Ciulei. Regizorul George Dorobanţu a primit premiul „Tânăra Speranţă“ pentru filmul independent „Elevator“.Pelicula „În slujba regelui Angliei“ (Cehia, Slovacia – 2006), regizată de Jiri Menzel, a câştigat premiul pentru cel mai bun film european.Filmul „Supravieţuitorul“, în regia lui Sergiu Nicolaescu, a primit Premiul Publicului, acordat pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box-office în 2008.

În ediţia 2009 a Galei Premiilor Gopo au mai fost acordate şi trei premii speciale, care au revenit regizoarei şi scenaristei Elisabeta Bostan, actorului Marin Moraru şi inginerului de sunet Andrei Pap.