Premiile Gopo 2013 la start

Organizatorii au decis ca în acest an să renunțe la sprijinul financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) la ultima sesiune de finanțare pentru acțiuni și manifestări cinematografice. În contextul unei cinematografii tot mai sărace, lipsită de orice strategie sau viziune de dezvoltare în viitor, organizatorii consideră că Premiile Gopo, un eveniment dedicat valorilor filmului românesc, nu trebuie să se mai asocieze cu CNC, instituție care trebuie reformată din temelii pentru a asigura o altfel de prezență și vizibilitate a filmului românesc pe  plan local și internațional.

Înscrierile pentru cea de-a șaptea ediție vor avea loc în perioada 24 ianuarie- 4 februarie 2013. Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2013 sunt scurt şi lung metrajele de ficţiune, precum şi documentarele, producţii româneşti sau coproducţii cu participare majoritar românească, care au avut premiera în festivalurile, pe marile şi micile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2012.

Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lung metraj eligibile (care au beneficiat de cel puțin o săptămână de distribuție în cinematografe)vor fi luate în considerare de către juriul de preselecţie. Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei Fișe tehnice pentru a asigura acuratețea informațiilor vehiculate în procesul de jurizare și nominalizare.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai Bun Scurtmetraj, respectiv Cel mai Bun Film Documentar, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în calcul de către juriul care va decide nominalizările. Câte o copie a unui DVD screener pentru fiecare film înscris va fi trimisă prin poştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea PRESELECŢIE PREMIILE GOPO, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR): Str. Popa Soare nr. 52, sector 2, Bucureşti, în atenţia Roxanei Elekes (coordonator de producţie al Premiilor Gopo).

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze Fișa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic pe adresa roxana.elekes@premiilegopo.ro.

De-a lungul primelor șase ediţii ale Galei Premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor. În 2012, lungmetrajul Aurora a cucerit trei statuete Gopo importante, pentru Cel mai Bun Film, Cea mai Bună Regie (Cristi Puiu), Cel mai bun scenariu (Cristi Puiu). Premiul pentru Cea mai Bună Actriță într-un Rol Principala fost câştigat de Ana Ularu (pentru interpretarea din filmul Periferic),iar Bogdan Dumitrache a fost recompensat cu Premiul pentru Cel mai Bun Actor într-un Rol Principal (pentru interpretarea din filmul Din dragoste cu cele mai bune intenţii).

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an din 11 profesionişti ai domeniului: regizorul Marian Crișan, actrița Ana Ularu, producătoarea Velvet Moraru, directorul de imagine Alexandru Sterian, scenografa Viorica Petrovici și criticii de film Eugenia Vodă, Cristian Tudor Popescu, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbravă, Cristi Mărculescu, Anca Grădinariu.

După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea premiilor), peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă  PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat încă din 2011 un parteneriat extrem de important.

Regulamentul complet şi Fişa tehnică se regăsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro.

 

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications.