Gopo îl premiază pe Marin Moraru

Actorul Marin Moraru va fi distins cu premiul pentru intreaga activitate la Gala Premiilor Gopo, care va avea loc pe 2 martie, la Studio Fratelli din Bucuresti.

Premiul Gopo pentru întreaga carieră reprezintă recunoaşterea legitimă pe care lumea filmului din România o acordă contribuţiei importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor patru decenii de cinematograf autohton.

Pe parcursul bogatei sale cariere, care a început în 1966, cu „Haiducii”, în regia lui Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat în 24 de lungmetraje, cel mai recent dintre acestea fiind „Amen”, al celebrului regizor Costa-Gavras.

Alături de Victor RebengiucGheorghe Dinică şi Radu Beligan, ultimii doi fiind colegii săi la Teatrul Naţional Bucureşti, al cărui Societar de Onoare este din 2002, Marin Moraru este considerat unul dintre cei mai mari actori români.

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, la Bucureşti, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Capitală în 1961. Înainte de debutul în lungmetraj, Moraru a fost actor al Teatrului Tineretului (1961 – 1964).

Imediat după apariţia în „Haiducii”, unde a jucat alături de Marga Barbu, Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ion Finteşteanu, Alexandru Giugaru, Amza Pellea şi Colea Răutu, Moraru a fost distribuit în „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), pelicula lui Lucian Bratu, în care i-a avut colegi pe Ştefan Iordache, Margareta Pâslaru şi Ileana Stana Ionescu.

În următorii doi ani, el a mai apărut în „Maiorul şi moartea” (1967), dar şi în „Răzbunarea haiducilor” (1968).

Marin Moraru a cunoscut consacrarea deplină în perioada 1970 – 1980, când a fost distribuit în roluri importante din filme-cult ale vremii, regizate de Manole Marcus – „Actorul şi sălbaticii” şi „Operaţiunea «Monstrul» -, Dan Piţa – „Filip cel Bun”, „Concurs” şi „Faleze de nisip” – sau Horea Popescu – „Cuibul de viespi”.

De asemenea, din 1971, Marin Moraru este actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde joacă şi astăzi, după câţiva ani petrecuţi la Teatrul de Comedie şi la Teatrul Bulandra.

În 1974, s-a întors la IATC pentru şase ani de carieră universitară, pe care a abandonat-o în 1980, pentru a se dedica în totalitate rolurilor de la Teatrul Naţional şi de pe marele ecran.

Cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie 2009, în Bucureşti, la Fratelli Studio.