Gala Premiilor Gopo, în premieră, în aer liber, va avea loc pe 29 iunie

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena. Este prima ediție outdoor din istoria Galei Premiilor Gopo, eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană.

Cea de-a 14-a ediție a Galei Premiilor Gopo, programată pe data 24 martie, a fost amânată, în contextul tuturor măsurilor de restricție, siguranță și prevenție adoptate de autorități în această primăvară. Procesul de votare, care implică peste 600 de profesioniști din industria cinematografică, se desfășoară în continuare, pe platforma pusă la dispoziție de organizatori, alături de partenerul principal PwC.

„Industria cinematografică a fost profund afectată de criza economică generată în contextul pandemiei. Iar Gala Premiilor Gopo, care sărbătorește realizările cinematografiei românești din anul precedent, dorește să atragă atenția și asupra situației acestui domeniu important atât pentru cultura, cât și pentru economia românească. Evenimentul dedicat industriei cinematografice se va desfășura în condiții de maximă siguranță pentru participanți, în aer liber, respectând toate măsurile de protecție impuse de autorități.” – declară Alexandra Boghiu, coordonator al Galei Premiilor Gopo.

Producțiile care au intrat oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj sunt: „Călătoria fantastică a Maronei” (r. Anca Damian), „La Gomera” (r. Corneliu Porumboiu), „Monștri.” (r. Marius Olteanu), „Parking” (r. Tudor Giurgiu) și „Touch Me Not” (r. Adina Pintilie).

Filmele cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2020 sunt: „La Gomera” (13 nominalizări), „Heidi” (10 nominalizări), „Monștri” (9 nominalizări), „Touch Me Not” (9 nominalizări), „Parking” (8 nominalizări) și „Mo”  (6 nominalizări).

Cei cinci nominalizați ai categoriei Cea mai bună regie sunt: Adina Pintilie („Touch Me Not”), Anca Damian („Călătoria fantastică a Maronei”), Cătălin Mitulescu („Heidi”), Corneliu Porumboiu („La Gomera”) și Marius Olteanu („Monștri.”).

Cele cinci pelicule nominalizate în categoria Cel mai bun film documentar sunt: „Distanța dintre mine și mine” (r. Dana Bunescu, Mona Nicoară), „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole” (r. Mihai Mincan și Claudiu Mitcu), „Jurnalul familiei -escu” (r. Șerban Georgescu), „Omul care a vrut să fie liber” (r. Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark) și „Timebox” (r. Nora Agapi).

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe https://premiilegopo.ro/

Clipul de prezentare a nominalizărilor poate fi vizionat aici: https://youtu.be/U2rZhw8RXJk

Legendara actriță Adela Mărculescu va fi distinsă, în cadrul celei de-a 14-a ediții a Galei Premiilor Gopo, cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, în timp ce apreciatul actor de teatru, film și televiziune Virgil Andriescu,  va fi omagiat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră.

Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office va merge anul acesta către două filme de comedie, respectiv „Oh, Ramona!” (256.111 spectatori și încasări de 5.016.357 de lei) și „5Gang: Un altfel de Crăciun” (167.025 de spectatori și încasări de 3.762.478 lei).

Gala Premiilor Gopo este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Babel Communications.

Sponsori principali: Apa Nova, Banca Transilvania, Cellini, Mercedes-Benz

Sponsori: AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, MAC, Ginissima

Parteneri: IQOS, Melkior, GETT’S Salons, ZEMVE, Magnum

Servicii profesionale oferite de: PwC

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Parteneri media: Europa FM, A List Magazine, AaRC.ro, Adevărul, BIZ, Cărturești, Cinemagia, Cinemap, Culturaladuba.ro, Elle, Films in Frame, Libertatea, Liternet, IQads, Movienews.ro, OK! Magazine, Opt Motive, SMARK, The Institute, Urban.ro, Ziare.com, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.

***

Ne puteți urmări pe:

Website: https://premiilegopo.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/PremiileGopo/

Instagram: https://www.instagram.com/premiilegopo/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC5IUzz82im_–Jvh-hDBT0w