Dumitru Carabăţ va fi distins cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate
Mai puţin de şapte zile au mai rămas până la startul celei de-a patra ediţii a Galei Premiilor Gopo, găzduite de Palatul Parlamentului – Sala Unirii, luni, 29 martie 2010. Scenaristul, profesorul şi teoreticianul Dumitru Carabăţ este răsplătit cu Premiul pentru Întreaga Activitate la această ediţie, ca o recunoaştere a impresionantei sale cariere în spatele marelui ecran şi la catedră, dar şi a bibliografiei sale unice în România.
Născut pe 24 noiembrie 1932, Dumitru Carabăţ a debutat în filmul de lung metraj la 27 de ani, semnând scenariul filmului Secretul cifrului (r. Lucian Bratu, 1959). De-a lungul carierei de scenarist, a fost răsplătit cu Premiul pentru Cel mai bun Scenariu la Festivalul de la Cannes în 1963 pentru scenariul filmului Codin (r. Henri Colpi, Franţa-România); Marele Premiu la Festivalul de Film de la Bruxelles, ediţia 1976, pentru Zidul (r. Constantin Vaeni), şi două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN), pentru Vulcanul Stins (r. Mircea George Cornea, 1987) şi Cântec în zori (r. Dinu Tănase, 1988).
Dumitru Carabăţ este fondatorul şcolii româneşti de scenaristică. Cel mai important teoretician român al scenariului cinematografic, cu peste 50 de ani de experienţă la catedră în cadrul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Dumitru Carabăţ este o figură marcantă a istoriei cinematografului românesc nu numai pentru scenariile sale, transpuse pe marele ecran de regizori precum Constantin Vaeni, Mircea Săucan, Dinu Tănase ori Sergiu Nicolaescu, ci şi pentru volumele sale, care au stat la baza pregătirii teoretice a zeci de generaţii de scenarişti români. Spre o poetică a scenariului cinematografic– primul şi, până în prezent, singurul manual autohton de scenaristică – şi Studii de tipologie filmicăsunt două dintre cele mai cunoscute şi mai folosite cărţi de teorie scenaristică publicate în ţara noastră.
Într-o carieră universitară ce se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, Dumitru Carabăţ a predat şi a supervizat scenariile de şcoală ale majorităţii regizorilor şi scenariştilor care reprezintă astăzi nume importante în cinematografia românească: câştigătorii Premiului Gopo pentru Cel mai bun scenariu la cele trei ediţii de până acum ale Galei, Nae Caranfil, Tudor Voican, Corneliu Porumboiu, câştigătorul Palme D’Or 2007, Cristian Mungiu, sau scenaristul şi regizorul Lucian Georgescu sunt numai câţiva dintre foştii studenţi ai scenaristului-profesor şi teoretician.
Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct pe TVR 1 luni, 29 martie 2010, începând cu ora 21:10. La radio, Gala va putea fi urmărită pe frecvenţele Radio România Cultural, iar bucureştenii vor fi conectaţi la atmosfera electrizantă de pe covorul roşu şi, mai apoi, din Sala Unirii prin intermediul Cocor Media Channel, care va prelua cele mai importante momente în direct pe spectaculoasa faţadă media de pe Bulevardul I. C. Brătianu. Pentru ca pasionaţii fenomenului cinematografic să nu piardă nimic din strălucirea celei mai mari ediţii de până acum a Premiilor Gopo, Gala va putea fi urmărită integral online, începând cu sosirea protagoniştilor români şi străini ai evenimentului pe covorul roşu direct din noile Dacia Duster, începând cu ora 19:30, şi până după decernarea ultimului trofeu, în jurul orei 22:40. Transmisiunea-maraton va putea fi urmărită pe site-ul oficial al Galei Premiilor Gopo – www.premiilegopo.ro, precum şi pe site-ul co-producătorilor: www.tvr.ro. Fragmente din Gală vor putea fi urmărite pe ecranele Cocor Media Channel, care vor prelua live, pe tot parcursul serii, momente importante care vor ajunge în faţa bucureştenilor aflaţi pe una dintre arterele principale ale Capitalei.
Cea de-a patra ediţie a Galei Premiilor Gopo – Premiile Industriei de Film din România – va avea loc pe 29 martie 2010 la Palatul Parlamentului – Sala Unirii si este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications, al Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).