Câștigătorii Premiilor Gopo 2015

Luni seară, 30 martie, la Teatru Național București – Sala Studio, cea de-a noua ediție a Galei Premiilor Gopo și-a împărțit trofeele în prezența a peste 500 de invitați și jurnaliști acreditați. Găzduită de Diana Cavallioti șiPaul Ipate, gala a avut parte de momente inedite, amuzante dar și multă emoție. Telespectatorii au putut urmări ceremonia în direct pe TVR2 șiTVR HD.

Actorii Olimpia Melinte (nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol principal), Florin Piersic Jr. (nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal), Cătălina Grama, Giulia Nahmany, Dorian Boguță (nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal), Emilian Oprea, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Maria Dinulescu, Malvina Cservenschi, regizorii nominalizați la categoria Cea mai bună regie, Nae Caranfil și Andrei Gruzsniczki, precum și Alexander Nanau (nominalizat la Cel mai bun film documentar) sunt doar câțiva dintre invitații ce au pășit pe covorul roșu al Galei Premiilor Gopo, ale căror gazde au fost Marius Constantinescu și Camelia Văcaru.

Florin Piersic Jr., foto Adi Marineci

Nae Caranfil, foto Adi Marineci

Closer to the Moon și-a adjudecat nouă statuete Gopo, printre care trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru Cel mai bun filmCel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu. Lista este completată de premiile pentru Cel mai bun montaj, Cel mai bun machiaj și Cea mai bună coafură, Cel mai bun sunet, Cea mai bună imagine, Cea mai originală muzică și Cele mai bune costume.

Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.), filmul cu cele mai multe nominalizări la Gopo 2015, și-a atribuit cinci trofee, printre care premiile de interpretare de la categoriile Cel mai actor într-un rol principal – Florin Piersic Jr., Cea mai bună actriță într-un rol principal – Ofelia Popii, Cel mai bun actor într-un rol secundar – Virgil Ogășanu, Cea mai bună actriță într-un rol secundar – Alina Berzunțeanu. Filmul a primit și statueta pentru Cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu).

 

Ofelia Popii, foto Adi Marineci

Multipremiatul Toto și surorile lui, în regia lui Alexander Nanau, a câștigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar. Radu Jude a primit în această seară cel de-al șașelea Gopo din carieră: Cel mai bun scurtmetraj ficțiune, pentru Trece și prin perete.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către La Grande Bellezza (r.Paolo Sorrentino). Independența Film și-a adăugat al șaptelea trofeu în palmares, un număr record pentru distribuitorul român.

Cu încasări în valoare de 1.147.487 RON și 102.026 spectatori, #Selfie a primit Premiul Publicului, iar prezentatorii, Giulia Nahmany și George Piteșteanu și-au făcut un selfie pe scenă, spre amuzamentul publicului.

Premiul pentru Cel mai bun debut a fost câștigat de Vlad Petri, cu documentarul București, unde ești?, premiul Tânără speranță a fost oferit Alexandrei Carastoian și Boroka Biro pentru imaginea filmului Planșa, iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost adjudecat de O scurtă istorie – Astra Film, regia Carmen Lidia Vidu.

Momente memorabile, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Activitate (Eugenia Bosînceanu) și Întreaga Carieră (Coca Bloos). Premiile au fost prezentate de Irina Margareta Nistor și, respectiv, Dorina Lazăr.

 

Coca Bloss, foto Adi Marineci

Un Premiu Special i-a fost oferit și regizorului de animație Ion Truică prezentat de Mihai Mitrică, director artistic Festivalul Internațional de Animație Anim`est.

Gala Premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti si Babel Communications.

Co-organizator:Teatrul Naţional Bucureşti I. L. Caragiale

Co-producător:TVR2

Sponsori principali: Apa Nova,Dacia – Mașina oficială a Premiilor Gopo

Sponsori:Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, MAC, Fan Courier, H&M, Alexandrion

Parteneri: Pepsi, Empire, ODS, Melkior, Hotel Intercontinental, Pullman, Brigada de Voluntari

Recomandat de: Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România București, Radio România Internațional

Parteneri media: Zile și Nopți, CineMAP, Ring, VIVA, Observatorul Cultural, Cinemagia, Film Reporter, CinemaRx, Cinefan, Ziarul Metropolis, AaRC.ro, evzmonden.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Servicii profesionale furnizate de: PwC Romania