Câștigătorii celei de a 10-a ediții a Premiilor Gopo

Luni seară, 28 martie, Sala Mare a Teatrului Național I.L. Caragialea devenit neîncăpătoare pentru cei peste 1000 de invitați ai celei de-a 10-a ediție a Galei Gopo, în cadrul căreia s-au decernat cele mai importante premii ale industriei de film românești. Găzduită de actorul Alexandru Bogdan, Gala a avut momente inedite, amuzante dar și multă emoție. Ceremonia a putut fi urmărită în direct pe TVR și TVR HD. De asemenea, evenimentul a putut fi vizionat şi online pe www.premiilegopo.ro.

Actorii Cuzin Toma, Alexandru Papadopol, Emilian Oprea (toți trei nominalizați la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal), Andi Vasluianu (nominalizat la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar), Ioana Flora, Ana Maria Guran, Rodica Lazăr (și ele nominalizate la categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal), Olimpia Melinte (nominalizată la Cea mai bună actriță într-un rol secundar), Ioana Bulcă, Constantin Drăgănescu, Dorian Boguță, Andreea Vasile, Diana Cavallioti și Florin Piersic Jr. sunt doar câțiva dintre invitații care au pășit pe covorul roșu.

 

Aferim!, filmul cu cele mai multe nominalizări, și-a adjudecat 13 statuete Gopo, printre care cele mai importante trofee ale serii: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Radu Jude) și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Florin Lăzărescu), precum și Premiul Publicului (Aferim! a strâns de-a lungul anului trecut 76.693 de spectatori în cinema). Lista este completată de premiile: Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj și Cea mai bună coafură.

 

Teodor Corban, Constadin din filmul Aferim!, a câștigat premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol principal, Alexandru Dabija, boier Iordache Cîndescu în același film, și-a adjudecat statueta Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal, iar Mihaela Sîrbu a câștigat al doilea trofeu Gopo din cariera sa pentru Cel mai bună actriță într-un rol secundar, pentru rolul Sultanei din filmul Aferim!.

Ioana Flora, deja deținătoare a două a unei statuete Gopo (Cea mai bună actriță într-un rol secundar, Periferic) a câștigat aseară și premiul pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal (pentru rolul Paula din lungmetrajul de debut al lui Andrei Cohn, Acasă la tata).

Nicolae Constantin Tănase, regizorul filmului Lumea e a mea, nominalizat la 7 categorii, și-a adjudecat premiul pentru Cel mai bun debut, confirmând astfel premiul de Tânără Speranță, câștigat în 2013, iar Ana Maria Guran, protagonista aceluiași lungmetraj a plecat acasă cu statueta Gopo pentru Tânără Speranță.

Aliyah Dada, filmul de debut al Oanei Giurgiu, a câștigat premiul pentru Cel mai bun documentar, iar Ramona, în regia lui Andrei Crețulescu pe acela de Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către Leviatan/ Leviathan (r. Andrey Zvyagintsev), distribuit în România de Voodoo Films.

 

Momente memorabile, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Activitate (Florin Piersic) și Întreaga Carieră (Constantin Drăgănescu). Un premiu special i-a fost oferit și cascadorului Paul Fister.

Mihaela Glăvan (Sepala), Tudor. Personal Tailor, Lo Spaccio, Cristian Samfira, Parlor, Marie Ollie, Rhea Costa, Irina Marinescu, Laura Hîncu, Andreea Tincu, Florentina Giol, Cristina Săvulescu și Karla  sunt designerii care le-au oferit celor prezenți la eveniment mai multe variante pentru a-şi alege ţinuta pentru covorul roşu.

MAC, Melkior și Evidence, de asemenea, s-au ocupat de aparițiile de pe covorul roșu.

 

Cea de-a 10-a ediție a Galei Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications și Ministerul Culturii.

 

Co-organizatori: Primăria Municipiului București, Centrul de Creație, Artă și Tradiției al Municipiului București, Teatrul Naţional Bucureşti I. L. Caragiale

Co-producător:TVR 2

 

Sponsori principali: Dacia, Apa Nova București, BCR

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, MAC, Alexandrion Grup Romania

Parteneri: Empire, ODS, Melkior, Evidence, Intercontinental Bucharest

Servicii profesionale furnizate de: PwC Romania

Partener de monitorizare:mediaTRUST

Recomandat de: Radio România Actualități, Radio România Cultural

Parteneri media: Zile și Nopți, CINEMAP, VIVA, Observatorul Cultural

Parteneri media online: Cinemagia, CinemaRx, Cinefan, Ziarul Metropolis, AaRC.ro, sub25.ro, liternet.ro