Au început înscrierile la cea de-a 9-a ediţie a Premiilor Gopo!

Cea de-a noua ediţie a Galei Premiilor Gopo, eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe30 martie 2015, în Bucureşti. Urmând modelul celebrelor Gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului românesc.

De-a lungul celor opt ediţii ale Galei Premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor.

În 2014, cu filmul Poziția copilului, Călin Peter Netzer și-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee, pentru Cel mai bun filmCel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu (scris împreună cu Răzvan Rădulescu). Actorii din film au obținut, pentru perfomanțele lor, premiile de interpretare la categoriile Cea mai bună actriță în rol principal (Luminița Gheorghiu), Cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov) și Cea mai bună actriță în rol secundar (Ilinca Goia).

Înscrierile pentru cea de-a 9-a ediție a Premiilor Gopoau loc în perioada 26 ianuarie – 6 februarie 2015. Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2015 sunt lungmetrajele şi scurtmetrajele româneşti sau realizate în co-producţie cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile şi micile ecrane din România şi în festivaluri competitive (naţionale sau internaţionale) în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2014.

Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lungmetraj de ficțiune și documentar, care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică (în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet) vor fi luate în considerare de către juriul de preselecţie. Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fișe tehnice pentru a asigura acuratețea informațiilor vehiculate în procesul de jurizare și nominalizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune şi Cel mai bun scurtmetraj documentar, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în calcul de către juriul care va decide nominalizările. Pentru fiecare film înscris se vor trimite fişa tehnică completă şi câte 11 DVD-uri (unul pentru fiecare membru al juriului de nominalizări), prin poştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea Preselecţie Premiile Gopo, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR): Str. Popa Soare nr. 52, et. 1, ap.4, sector 2, Bucureşti, în atenţia dnei. Roxana Elekes (Coordonator producţie Premiile Gopo).

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic pe adresa roxana.elekes@premiilegopo.ro

 

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an din 11 profesionişti ai domeniului: regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

 

După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă  PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

 

Regulamentul evenimentuluişi fişa tehnică se regăsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro

 

 

Evenimentul Gala Premiilor Gopo 2015 este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei.