Anuşavan Salamanian- Premiul GOPO 2011 pentru Întreaga Activitate

Cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo aduce un omagiu unuia dintre cei mai renumiţi şi mai prolifici ingineri de sunet români, Anuşavan Salamanian, care va fi recompensat cu Premiul pentru întreaga activitateîn cadrul ceremoniei desfăşuratepe 28 martie2011.

Născut pe data de 12 martie 1932 la Bazargic (astăzi Dobric, pe teritoriul Bulgariei), Anuşavan Salamanian a absolvit Institutul de Ingineri Cinematografici din Sankt Petersburg. Este unul dintre cei mai apreciaţi ingineri de sunet din cinematografia autohtonă, cu o carieră-record în România, întinsă pe parcursul a aproape 50 de ani, perioadă în care a realizat sunetul sau coloana sonoră pentru un număr impresionant de filme de lung şi scurt metraj, dar şi seriale TV. După debutul cu Secretul cifrului (r. Lucian Bratu, 1959), Anuşavan Salamanian avea să lucreze alături de Ion Popescu Gopo la unul dintre cele mai cunoscute lungmetraje semnate de acesta, de la a cărui premieră se împlineşte în acest an o jumătate de secol: S-a furat o bombă (1961). Filmografia sa continuă cu titluri precum Pădurea spânzuraţilor(1963, r. Liviu Ciulei), primul lungmetraj românesc premiat la Cannes; Columna(r. Mircea Drăgan, 1968), următorul lungmetraj autohton premiat la Cannes; Veronica (1972) şi Veronica se întoarce (1973), regizate de Elisabeta Bostan, laureată a Premiului Gopo 2009 pentru Întreaga Activitate; Fraţii jderi (1973-1974, r. Mircea Drăgan);Nea Mărin Miliardar (1978, r. Sergiu Nicolaescu), filmul autohton cu cel mai mare succes la box-office din toate timpurile, la care a semnat coloana sonoră alături de Andrei Pap, câştigătorul Premiului Special la Gopo 2009; Glissando(r. Mircea Daneliuc, 1982),Hotel de lux(1992, r. Dan Piţa), distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia sau Apărarea chineză(1999, r. Tompa Gabor). Anuşavan Salamanian se numără printre personalităţile care au influenţat şi cariera regizorilor români din generaţia „Noului Val”: a lucrat alături de Cristian Mungiu la Zappingşi Corul Pompierilor(2000), Tudor Giurgiu la Popcorn (2001) sau Sinişa Dragin – În fiecare zi, Dumnezeu ne sărută pe gură(1998).

În filmografia lui Anuşavan Salamanian se regăsesc şi scenariile a patru filme realizate în regia lui Sergiu Nicolaescu: Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte / Ipu (1971), Osânda (1976), Ultima noapte de dragoste (1979)şi Ciuleandra (1984).

Printre cele mai recente producţii la care Salamanian a lucrat în calitate de inginer de sunet se numără Legiunea străină(2008, r. Mircea Daneliuc), Supravieţuitorul(2008, r. Sergiu Nicolaescu), câştigătorul Premiului Publicului la Gala Premiilor Gopo 2009, precum şi scurt-metrajul 9 minute(2008, r. Florin Kevorkian)

În 1970, Anuşavan Salamian a realizat, în studiourile de la Moscova, prima coloană sonoră stereofonică pe 6 canale pentru un film românesc, la Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu), versiunea panoramică, pentru care a fost răsplătit cu Premiul UNIATEC la Festivalul de la Moscova. Pelicula se află pe locul 3 în topul celor mai bune filme istorice din toate timpurile conform unui clasament realizat de utilizatorii IMDB. La începutul anilor 2000, tot el a semnat coloanele sonore reconstituite în versiune Dolby Surround pentru cele mai cunoscute filme istorice regizate de Sergiu Nicolaescu,  Mircea, respectiv Mihai Viteazul.

Cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 28 martie 2011 şi va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema, iar românii de pretutindeni o vor putea urmări înregistrat, pe ProTV Internaţional. Gala va putea fi urmărită şi online, pe www.premiilegopo.roşi www.procinema.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel, situată în inima Capitalei.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Cultural, Babel Communications.

Prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers va asigura mecanismul de votare al câştigătorilor celei de-a cincea ediţii.

Parteneri: Crystal Palace Ballrooms, The Ark, România Film

Sponsori: Dacia, Domeniile Sâmbureşti, Aqua Carpatica, Santal, MAC

Partener de promovare: Cocor Media Channel

Partener media principal: ProCinema

Parteneri media: MTV, Music Fm, One, Gândul.info, Mediafax.ro