Richard Bovnoczki

Nume: Richard Bovnoczki
Locul naşterii: Baia Mare, Romania
Data naşterii: 05.03.1974
Ocupaţie: Actor

Biografie

Nascut in Baia Mare, la data de 5 martie 1974, Richard Bovnoczki este unul dintre cei mai apreciati actori de teatru ai generatiei sale. A jucat pe scena celor mai importante teatre din Capitala: Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Ion Creanga, dar si in productii independente desfasurate pe scena Unteatru, Teatrul Excelsior, Teatrul de Sufragerie. Pe langa teatru si film, Richard Bovnoczki a facut dans si pantomima. Timp de sapte ani, a fost membru al Companiei de Teatru Passe-Partout DP a lui Dan Puric.

A facut liceul sportiv in orasul natal, cu gandul de a urma pe viitor Institutul de Educatie Fizica si Sport. Insa la 17 ani a invatat sa cante la chitara, si-a indeplinit visul de a avea o formatie, si lasand sportul pentru arta, a urmat sfatul unui prieten din trupa si s-a inscris la teatru, la sectia Music Hall a Facultatii Ecologice din Capitala. Ajuns in Bucuresti, dupa doi ani de studiu in muzica, Richard Bovnoczki da admitere la Facultatea de Teologie, sectia Asistenta Sociala. Intalnirile cu oamenii au fost cele care i-au conturat drumul spre actorie, iar prin intermediul unui prieten ajunge la Teatrul Studentesc Podul, condus de Catalin Naum. La 21 de ani, Richard Bovnoczki renunta la cursurile celor doua facultati pe care le frecventa si alege sa se pregateasca pentru admiterea la Academia de Teatru si Film. In decursul anului petrecut la Podu`, el ajunge pentru prima oara pe o scena profesionista, la Opera Nationala din Bucuresti, facand figuratie pentru Oedip in regia lui Andrei Serban. In acelasi an, a intrat la Academia de Teatru si  Film, pe care a absolvit-o in 1999, la clasa profesoarei Sanda Manu.

La sfasitul celui de-al treilea an de facultate, Richard Bovnoczki a fost selectat in urma unei auditii in trupa de teatru a lui Dan Puric. Astfel, debutul pe o scena de teatru profesionist l-a avut in anul 1998, la Teatrul Nottara cu spectacolul Costumele, in regia lui Dan Puric. De-a lungul celor 7 ani petrecuti in cadrul companiei Passe-Partout a plecat in turnee in Europa si China cu productii precum: Made in Romania, Hic sunt Leones, Cei 150 – productii care au fost in turnee in Europa si China.

Dupa colaborarea cu Dan Puric, actorul a inceput sa lucreze cu regizorii: Yuri Kordonsky, Alexandru Dabija, Peter Kerek, si mai ales cu tinerii regizori Andreea si Andrei Grosu – care l-au distribuit in spectacole (Un tramvai numit dorinta, de Tenessee Williams; Livada de visini, de A. P. Cehov; La tiganci, de Mircea Eliade; The Sunset Limited, de Cormac McCarthy). Pe scena Teatrului Bulandra a jucat in spectacolele: Crima si pedeapsa, de F. Dostoiveski (regia Yuri Kordonsky) si Pescarusul, de A. P. Cehov (laborator condus de Antoaneta Cojocaru). La Odeon a fost distribuit in Contra democratiei, de Esteve Soler (regia Alexandru Dabija), iar la Teatrul Evreiesc de Stat joaca rolul lui Itic din Stele ratacitoare, de Salom Alehem (regia Andrei Munteanu). Totodata, pe scena Teatrului Ion Creanga a fost distribuit in Amintiri din Copilarie, de Ion Creanga, (regia Peter Kerek), iar rolul lui Nica din acest spectacol i-a adus Premiul pentru cel mai bun actor, in cadrul Festivalului International de Teatru pentru Copii 100, 1000, 1000000 de povesti.

Richard Bovnoczki a fost remarcat si la Teatrul de Sufragerie sau Teatrul Nottara, in one man show-ul Moscova-Petuski, de Venedikt Erofeev, in regia Theodorei Herghelegiu – spectacol preluat in prezent de Unteatru. Pentru acest rol, actorul a fost distinis cu Premiul Gala Star desfasurata la Bacau, in anul 2007. Totodata, pentru rolul lui Gavrilescu din La tiganci, de M. Eliade, Richard Bovnoczki a obtinut in cadrul celei de-a VIII-a editie a Festivalului International de Teatru Independent Undercloud, Premiul pentru Cel mai bun actor la Undercloud 2015. A jucat alaturi de Serban Pavlu in The Sunset Limited – considerat a fi unul dintre cele mai bune spectacole ale anului 2016, fiind singura productie din Bucuresti nominalizata la Premiile UNITER in 2016.

Pe langa activitatea intensa desfasurata in teatrele din Capitala, Richard Bovnoczki a avut roluri si in filme si scurt metraje, printre care: Aurora (regia Cristi Puiu); Luna verde (regia Alexa Visarion); Intalnire cu al treilea Reich (regia Victor Dragomir); Intalniri incrucisate (regia Anca Damian).

In prezent, Richard Bovnoczki joaca cel mai mult pe scena teatrului independent Unteatru, dar este si actor colaborator al Teatrului Bulandra,Teatrului Odeon si Teatrului Evreiesc de Stat. Este si profesor de arta actorului la Scoala de Balet Academic – Svetlana din Bucuresti.

Poze

Filme

Nominalizări / Premii Gopo

2020

RICHARD BOVNOCZKI

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL SECUNDAR

Cardinalul

Nominalizare