Dragoș Bucur

Nume real: Dragoș Bucur
Locul naşterii: București, Romania
Data naşterii:  13.06.1977
Ocupaţie: Actor

Biografie

Dragoș Bucur este cel de-al treilea român, după Maria Popistașu (2007) și Anamaria Marinca (2008), selecționat în cadrul prestigiosului program internațional Shooting Stars, din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Motivația jurului pentru nominalizarea lui Dragoș Bucur în 2010 a fost: „Actorul ne amintește de cântărețul vrăjitor din Hamelin, cel cu fluier fermecat; el se dedică cu atâta intensitate interpretării, încât publicul nu are de ales și trebuie să-l urmeze. Cu enorm de multă precizie, el dă viață conflictelor interioare ale personajelor sale și efectul este fascinant.”

Dragoș Bucur joacă un rol secundar în filmul Marți, după Crăciun, în regia lui Radu Muntean. În 2009, actorul a încheiat filmările la The Way Back, în regia lui Peter Weir, peliculă care îi are în distribuție pe Colin Farrell și Ed Harris.

Dragoș Bucur a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Actorie și a început să joace la teatrul Podul, al profesorului Cătălin Naum. Timp de cinci ani, Bucur a jucat în numeroase piese și a predat actoria în facultăți de teatru și film. Primele roluri de film au fost în Marfa și banii, regizat de Cristi Puiu (selectat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2001) și Furia lui Radu Muntean, pentru care a primit Premiul pentru cel mai bun actor, din partea Uniunii Cineaștilor. Dragoș a jucat și în următoarele lungmetraje ale lui Radu Muntean, Hârtia va fi albastră (2006) și Boogie (selectat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2008), unde deține rolul principal.

Dragoș Bucur a jucat rolul principal din filmul Polițist, adjectiv, în 2009, regia lui Corneliu Porumboiu (Premiul Juriului și Premiul FIPRESCI în cadrul secțiunii Un Certain Regard, Cannes, 2009), film ce reprezintă propunerea României pentru categoria Cel mai bun film străin, Oscar 2010. Tot în regia lui Corneliu Porumboiu, Dragoș a mai jucat în scurtmetrajele Visul lui Liviu (2003) și Post telefonic suspendat temporar (2002), urmate de Apa (2006), în regia lui Constantin Popescu și de filmul de debut al regizoarei Cristina Ionescu, După ea (2007).

În televiziune, după câteva emisiuni pe care le-a realizat sau le-a produs, Dragoș a jucat în serialul polițist Băieți buni (PRO TV, 2004), urmat de filmele TV Contratimp (2008) și Contratimp 2 (2009), în regia lui Jesus del Cerro.

Poze

Filme

Nominalizări / Premii Gopo

2021

Dragoș Bucur

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL SECUNDAR

pentru rolul Radu din filmul Urma

Nominalizare

2017

DOUĂ LOZURI

CEL MAI BUN FILM DE LUNGMETRAJ

producător Dragoș Bucur (Actoriedefilm.ro)

Nominalizare