Bogdan Mirică

Nume: Bogdan Mirică
Locul naşterii: București, Romania
Data naşterii:. 18.04.1978
Ocupaţie: Regizor

Biografie

Bogdan Mirică s-a născut pe 18 aprilie 1978. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, a fost editor, copywriter și scriitor, până în 2005, când interesul pentru cinematografie l-a făcut să plece la Londra. Acolo a studiat scenaristică și producție de film la Universitatea Westminster. În cele din urmă, a decis să revină în România, unde a scris scenariile pentru două filme artistice (2009, 2013) și pentru un serial TV (2012).

Cu primul său scurtmetraj, Bora Bora (2011), a câștigat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj european la Premiers Plans – Angers și Premiul pentru cel mai bun scurt metraj la Festivalul Internațional de Film Transilvania, și a fost selecționat la Locarno, Varșovia și Salonic. În 2013, regizorul a fost selectat în programul Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin.

Bogdan Mirică a scris și co-regizat serialul TV Umbre (2014) pentru HBO România, o adaptare după un format australian numit Small Time Gangsters.

În faza de proiect, lungmetrajul său de debut, Câini, a fost selecționat în numeroase programe de dezvoltare precum TorinoFilmLab / Script & Pitch, Angers Workshops, L’Atelier du Cinefondation, Les Arcs, și a câștigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).

După ce a absolvit studiile facultății de Jurnalism și Comunicare la Universitatea București, Bogdan Mirică a lucrat ca redactor, copywriter și scriitor, până când, în 2005, la numai 27 de ani, a devenit cel mai tânăr Director de Creație din advertisingul european.

A debutat ca script reader pentru Studiourile Slingshot, apoi a început colaborarea cu MediaPro Pictures. După ce a scris câteva scenarii (Ho Ho Ho, Las Fierbinți și 180), a realizat propriul său prim proiect, Bora Bora.

Poze

Filme

Nominalizări / Premii Gopo

2024

Bogdan Mirică

CEA MAI BUNĂ REGIE

pentru filmul BOSS

Nominalizare

2017

BOGDAN MIRICĂ

CEL MAI BUN SCENARIU

Câini

Nominalizare

2017

BOGDAN MIRICĂ

CEA MAI BUNĂ REGIE

Câini

Nominalizare

2017

CÂINI

CEL MAI BUN FILM DE DEBUT

Bogdan Mirică, producător Marcela Ursu (42KM Film)

Câștigător