Andrei Gruzsniczki

Nume: Andrei Gruzsniczki
Locul naşterii: Ploiești, Romania
Data naşterii:. 27.02.1962
Ocupaţie: Regizor

Biografie

Absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, promoția 1994, Andrei Gruzsniczki este cunoscut pentru lungmetrajele „Cealaltă Irina” și „Q.E.D.”. Ambele producții au fost selectate și apreciate într-o serie de festivaluri, printre care Rome Film Festival, go East (Wiesbaden), Arras Film Festival, Goteborg IFF, Vilnius International Film Festival, Karlovy Vary – Variety Critics’ Choice, MoMA New Directors / New Films, Crossing Europe Film Festival, Jerusalem International Film Festival, CinePécs Moveast International Film Festival, Cambridge Film Festival.

Înainte de debutul în lungmetraj, Andrei Gruzsniczki a fost regizor secund la două dintre filmele lui Lucian Pintilie și a semnat regia și scenariul unor scurtmetraje și producții de televiziune.

A regizat filmele După 40 de zile (2021), Zavera (2019), O faptă bună (2015), Q.E.D. (2013), Cealaltă Irina (2009), Cronica unei morti amânate (2008), Traseu (2008).

A fost nominalizat de două ori la Premiile Gopo, la categoriile cel mai bun regizor (lungmetraj) și cel mai bun scenariu de lungmetraj ficţiune pentru filmul Q.E.D.

Filme

Nominalizări / Premii Gopo

2015

ANDREI GRUZSNICZKI

CEA MAI BUNĂ REGIE

Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D)

Nominalizare

2015

ANDREI GRUZSNICZKI

CEL MAI BUN SCENARIU

Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D)

Nominalizare

2010

ILEANA MUNTEAN, MIRCEA STĂICULESCU, ANDREI GRUZSNICZKI

CEL MAI BUN SCENARIU

Cealaltă Irina

Nominalizare