Adina Pintilie

Nume: Adina Pintilie
Locul naşterii: București, Romania
Data naşterii: 12.01.1980
Ocupaţie: Regizor

Biografie

Adina Pintilie a absolvit in 2008 Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, Secția Regie Film. Prezentat in premiera in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Locarno 2007, mediumetrajul său NU TE SUPARA, DAR.. a fost selecționat/premiat in 50 festivaluri internaționale, cum ar fi: IDFA, Thessaloniki, Montpellier, Trieste, Namur, Munchen, Moscova, Sarajevo, Varșovia etc. Următorul mediumetraj al său, OXYGEN, a fost proiectat în competiția oficială a Festivalului de Film Rotterdam 2010, în Buenos Aires BAFICI, Montpellier, Thessaloniki, Varșovia, Bilbao, Tampere si multe altele. Ultimul sau scurt metraj, BALASTIERA#186, a fost selecționat la Locarno 2008 si a castigat Runner Up Award la Festivalul de Film de la Miami și Mențiunea specială a Festivalului de Film de la Trieste 2009.
Filmele ei au fost selectate și premiate la festivaluri de film importante din întreaga lume.

La granița riscantă dintre ficțiune, documentar și artă vizuală, filmele Adinei Pintilie sunt un fenomen particular în peisajul noului cinema românesc. Semnătura ei se distinge printr-un stil vizual profund personal, radicalismul experimentului în materie de limbaj cinematografic, profunzimea și lipsa de compromis în explorarea psihicului uman.

În 2007, mediu-metrajul Adinei Pintilie, Nu te supăra, dar … , produs de Aristoteles Workshop, cu sprijinul ARTE, TVR, Transilvania Film, Abis Studio, CNC, ICR, a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Locarno – Filmmakers of the Present Competition, a fost selectat în secțiunea Best of Fests a IDFA Amsterdam, a câștigat premiul pentru cel mai bun film documentar Golden Dove la DOK la Leipzig, premiul pentru cea mai bună regie semnată de o femeie la Festivalul Internațional de Film Contemporan din Mexic și a fost selectat și premiat în 50 de festivaluri internaționale de film, printre care: Salonic, Montpellier, Trieste, Namur, Documenta Madrid, Munchen, Moscova, Sarajevo, Southby, Southeast, Full
Frame USA, Indie Lisboa, Varsovia, Cracovia etc.

Cel mai recent mediu-metraj al Adinei Pintilie, Oxygen, a fost selectat în Tiger Awards Short Films Competition of Rotterdam Film Festival 2010 și apoi în Buenos Aires IFF Bafici, Lisbon Independent Film Festival, Warsaw Film Festival și rulează în prezent în muzee și festivaluri de film din întreaga lume. Ultimul scurtmetraj al Adinei Pintilie, Balastiera#186 (co-regie George Chiper) a fost selectat în secțiunea Scurtmetraj de autor a festivalului de film de la Locarno 2008 și a câștigat Premiul al doilea la Festivalul Internațional de Film de la Miami și Mentiunea Specială a Festivalului de la Trieste, 2009.

Confirmarea talentului regizoral al Adinei Pintilie a venit cu filmul său „Nu mă ainge-mă”, care a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin, ediția 2018.

Poze

Filme

Nominalizări / Premii Gopo

2020

Touch Me Not

CEL MAI BUN FILM DE LUNGMETRAJ

producători: Adina Pintilie, Bianca Oana | România, Germania, Cehia, Bulgaria, Franța (produs de: Manekino Film)

Nominalizare

2020

Adina Pintilie

CEA MAI BUNĂ REGIE

Touch Me Not

Nominalizare

2020

ADINA PINTILIE

CEL MAI BUN MONTAJ

Touch me not

Nominalizare

2020

TOUCH ME NOT

CEL MAI BUN FILM DE DEBUT

r. Adina Pintilie

Câștigător

2011

ADINA PINTILIE

PREMIUL “TÂNĂRĂ SPERANŢĂ”

Oxigen

Nominalizare

2008

NU TE SUPĂRA, DAR…

CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR

Adina Pintilie

Nominalizare