Cocoșul decapitat

Sinopsis

În anii celui de-al doilea razboi mondial (1941-1944), tihna orasului Fagaras din inima Ardealului se destrama, prieteniile se rup, dusmaniile rabufnesc. Felix Goldschmidt este fiul unor intelectuali burghezi, citit si cultivat, generos si idealist, framantat de dilemele si prefacerile specifice pubertatii. Hans Adolf Bediner, „proletarul” filmului, fiul cosarului din oras, este un tanar cu puternice complexe sociale, patruns de ideologia nazista, pentru care este gata sa-si sacrifice fara scrupule prietenii.

Cocosul Decapitat este realizat dupa bestsellerul in limba germana al scriitorului sas Eginald Schlattner, fiind o coproductie romano-germano-maghiaro-austriaca, realizat cu sprijinul CNC, SRTV, Televiziunii germane BR, al televiziunii austriace ORF , al canalului european ARTE, precum si cu sprijinul Fondului pentru Coproductii Europene Eurimages.

Cocosul Decapitat este o poveste emotionanta si dureroasa despre maturizare intr-o perioada de schimbari extreme: in ziua de 23 august 1944, intr-un orasel din Siebenbugen, din Transilvania romana, Felix Goldschmidt, in varsta de 16 ani, isi asteapta colegii de clasa care vin la petrecerea de final, marea sarbatoare a absolvirii scolii. Totusi, sarbatoarea traditionala la care fiul unui saxon (etnic german) avut din Siebenburgen si-a invitat prietenii va marca o despartire mult mai importanta decat despartirea de scoala.

In ziua respectiva, martor al avansarii Armatei Rosii, regatul Romaniei se desparte de aliatul sau de multi ani: Germania nazista. Pentru grupul etnic german al saxonilor din Siebenburgen, dintre care multi erau amestecati intr-un pact nefericit cu socialistii nationalisti, acest lucru a insemnat sfarsitul povestii lor de mare succes in ceea ce priveste imigrarea la poala Carpatilor, ce a durat 800 de ani.

In mijlocul acestor evenimente dramatice, care sunt evocate de catre romancier cu atata ironie si melancolie, se afla Felix Goldschmidt – impartit intre Tineretul German Nationalist si confirmarea sa evanghelica, si in plus torturat de problemele adolescentei; si cei trei prieteni ai sai: evreica Gisela care este exmatriculata de la scoala germana, Hans Adolf, fiul cosarului si cel mai bun prieten al sau, care il tradeaza din gelozie, precum si Alfa Sigrid, fiica cocheta si depresiva a unui nobil saxon proprietar de pamanturi careia ii place sa seduca baietii si sa ii faca sa se certe unii cu altii.

Inca un element este hora colorata din aceasta lume multi-culturala in care germanii, romanii, maghiarii, evreii si romii traiau impreuna si al carei echilibru este distrus in mod fatal. Cocosul Decapitat – primul film de lung metraj despre soarta saxonilor din Siebenburgen, aduce la viata un episod destul de necunoscut al istoriei europene cu putin inainte de sfarsitul acesteia. Filmul Cocosul Decapitat va ilustra felul in care vietile private ale copiilor sunt devorate de marile evenimente istorice facandu-i astfel sa-si piarda patria.

 

 

An:

2008

Regizor:

Radu Gabrea, Marijan David Vajda

Durată:

97

Produs de:

EPO-Film-Produktionsges

Category:

Nominalizări / Câștigători Premiile Gopo 2009

CEA MAI BUNĂ REGIE

RADU GABREA, MARIJAN D. VAJDA

Nominalizare

CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL

IOANA IACOB

Nominalizare

CEL MAI BUN SUNET

CONSTANTIN FLEANCU

Nominalizare

CEA MAI BUNĂ MUZICĂ ORIGINALĂ

THOMAS OSTERHOFF

Nominalizare

CELE MAI BUNE DECORURI

FLORIN GABREA

Nominalizare

CELE MAI BUNE COSTUME

SVETLANA MIHĂILESCU

Nominalizare

CEL MAI BUN MACHIAJ ŞI CEA MAI BUNĂ COAFURĂ

RUTH PHILIPP, HEINER NIEHUES, CLARA TUDOSE

Nominalizare