Premiile Gopo la prima editie

Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc/Romanian Film Promotion (APFR) – organizatorii Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj Napoca, organizeaza, in cursul lunii martie, Gala Premiilor Gopo (numite in onoarea reputatului cineast roman, al carui faimos omulet va da forma trofeelor evenimentului) – Premiile Industriei de Film din Romania, un eveniment anual prin care se vor recompensa cele mai importante realizari cinematografice nationale din cursul anului precendent si se vor promova adevaratele valori din domeniu in randul unui public cat mai larg.

Evenimentul, primul de aceasta natura din industria cinematografica romaneasca, urmeaza modelul marilor gale europene de gen, precum Premiile BAFTA (Marea Britanie), Premiile Cesar (Franta), Premiile Goya (Spania).

La 50 de ani de la castigarea Palme d’Or-ului pentru Cel mai bun scurt metraj de animatie (Scurta istorie) de catre Ion Popescu Gopo, APFR-ul aduce un omagiu marelui cineast, lansand acest eveniment intr-un moment in care cinematografia romaneasca s-a impus puternic la nivel international printr-un lung sir de premii castigate si prezente multiple in cadrul festivalurilor internationale de serie A.

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselectie ales de APFR, compus din 5 profesionişti din domeniu (regizori, producatori, actori, directori de imagine, critici de film s.a)  si vor fi anuntate cu o luna inaintea Galei de decernare a premiilor. Membrii juriului primei editii sunt Cristina Corciovescu (critic de film), Alina Salcudeanu (CNC), Vivi Dragan Vasile (director de imagine), Nicolae Margineanu (regizor) si Marius Stanescu (actor).

Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele romanesti produse in Romania sau realizate in regim de coproductie, dar cu participare majoritar romaneasca care au avut premiera pe ecranele din Romania in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent si au beneficiat de cel putin o saptamana de difuzare cinematografica.

Cu excepţia Premiului pentru intreaga activitate, decernat unei personalitati din cinematografia romaneasca, castigatorii la toate celelalte categorii vor fi votati din randul nominalizatilor de catre un numar mare de profesionisti din industria locala de film (regizori, producatori, actori, critici, distribuitori etc.) prin vot secret, trimis fie prin posta, fie on-line catre o firma specializata in centralizarea voturilor.

Prin experienta deja acumulata in organizarea unor evenimente de inalta tinuta, precum Festivalul International de Film Transilvania (galele de decernare a premiilor transmise in fiecare an in direct), APFR-ul  certifica organizarea unei gale profesioniste, care sa celebreze succesele recente ale cinematografiei romanesti.