Peste 20 de filme în cursa pentru Cel mai bun film românesc la Premiile Gopo 2019
Încep înscrierile pentru filmele de scurtmetraj și documentar
Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone a ajuns la cea de-a XIII-a ediție și va avea loc în martie 2019, la București.
Anul acesta, peste 20 de filme documentare și de ficțiune lansate în cinema în 2018 sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2019. Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmelele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică, în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet.
Printre filmele eligibile la titlul pentru Cel mai bun film românesc al anului 2019 se numără ”Pororoca”, ce a avut premiera internatională în cadrul competiției Festivalului Internațional San Sebastian, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, propunerea României la Premiile Oscar, filme cu success la public precum ”Charleston”, ”Povestea unui pierde vară”, ”Pororoca”, ”Soldatii. Poveste din Ferentari” sau ”Moromeții 2”. În lista filmelor eligibile se regăsesc anul acesta 4 documentare lansate în 2018: ”Fotbal Infinit”, ”Licu, o poveste românească” și ”Dacii liberi”. Lista completă a filmelor eligibile care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2019 o găsiți în atașament.
În cazul filmelor eligibile la categoriile Cel mai bun film documentar și Cel mai bun scurtmetraj, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările.
Înscrierile pentru cea de-a 13-a ediție a Premiilor Gopo au loc în perioada 18 decembrie 2018 – 18 ianuarie 2019.
Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă la următorul link: https://goo.gl/forms/icJDPy2lWZJVw4Q93
Regulamentul evenimentului poate fi consultat pe site-ul oficial https://premiilegopo.ro/p/regulament
Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie format din profesioniști din domeniu. După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 600 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.
După modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo recompensează anual performanțele cineaștilor români.
“Un pas în urma serafimilor”, filmul cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2018, și-a adjudecat 8 statuete, printre care cele mai importante trofee ale serii: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Daniel Sandu), premiu oferit de Banca Transilvania, Cel mai bun scenariu (Daniel Sandu), Cel mai bun film de debut (Daniel Sandu), Cel mai bun actor într-un rol principal (Vlad Ivanov), premiu oferit de Audi România, Cel mai bun actor într-un rol secundar (Ali Amir), Cea mai bună imagine (George Dăscălescu) și Tânără speranță (Ștefan Iancu). De asemenea, “Un pas în urma serafimilor” a primit și Premiul Asociației Române a Operatorilor (RSC).
“6,9 pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil, a câștigat 5 trofee Gopo: Cel mai bun sunet (Aleksander Simeonov, Tamas Szekely, Florin Tăbăcaru), Cea mai bună muzică originală (Nae Caranfil, Bogdan Dimitriu, Liviu Mănescu), Cele mai bune decoruri (Andreea Popa), Cele mai bune costume (Doina Levintza, Adina Bucur), premiu acordat de către Cellini Romania, și premiul pentru Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Cătălin Ciutu, Dana Roșeanu Și Iulia Roșeanu), oferit de MAC Cosmetics.
Diana Cavallioti, Ana din filmul “Ana, mon amour”, a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal, oferit de Aqua Carpatica, iar Dana Bunescu, monteurul filmului regizat de Călin Netzer, și-a adjudecat trofeul Gopo pentru Cel mai bun montaj. Diana Spătărescu, interpreta rolului Ana Rășcanu din “Fixeur” (regia Adrian Sitaru), a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar.
“Planeta Petrila”, lungmetrajul regizat de Andrei Dăscălescu, a câștigat premiul pentru Cel mai bun documentar, oferit de Auchan Retail Romania.
La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către filmul “Despre trup și suflet” / “On Body and Soul”, distribuit în România de Bad Unicorn.
Momente memorabile, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Carieră, oferit actorilor George Mihăiță și Vladimir Găitan de Primăria Municipiului București prin Arcub, și Premiul pentru Întreaga Activitate, acordat actriței Sanda Toma și oferit de Ana Nova București, precum și operatorului de imagine Ion Marinescu. Un premiul special i-a fost oferit și criticului și istoricului de film Bujor T. Rîpeanu.
Premiul Publicul acordat producțiilor autohtone cu cel mai mare succes la box-office în 2017 a fost împărțit de lungmetrajele “Octav” (regia Sergiu Celibidachi) și “Ghinionistul” (regia Iura Luncașu).
Gala Premiilor Gopo 2019 – ediția a 13-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.