Castigatorii Premiilor Gopo 2013

Luni seara, 25 martie, la Opera Națională din București, cea de-a șaptea ediție a Galei Premiilor Gopo și-a împărțit trofeele, în prezența a peste 800 de invitați și jurnaliști acreditați. Găzduită pentru prima dată de un stand up comedian, Mihai Bobonete (Bobo), gala a avut mult umor, momente inedite, dar și multă emoție. Telespectatorii au putut urmări ceremonia în direct și în exclusivitate pe TV pe ProCinema.

Pe covorul roșu, invitații au fost întâmpinați de gazdele transmisiunii live, Amalia Enache și Mircea Solcanu. Printre invitați s-au aflat Luminița Gheorghiu, Ilinca Goia, Nae Caranfil, Marian Crișan, Călin Peter Netzer, Florin Piersic Jr., Dorian Boguță, Malvina Cervenschi, Albertina Ionescu, Diana Dumitrescu, Dana Rogoz, Laura Cosoi, Medeea Marinescu, Adela Popescu, Iulia Vântur, Crina Semciuc, Dorotheea Petre, Dan Bordeianu, Marius Florea Vizante.

Cu filmul Toată lumea din familia noastră. Radu Judeși-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Corina Sabău). Actorii din film au obținut, pentru perfomanța lor, toate premiile de interpretare de la această ediție: Cel mai bun actor în rol principal (Șerban Pavlu), prezentat de Andi Vasluianu și Anca Rarău- Director de marketing BCR,  Cel mai bun actor în rol secundar (Gabriel Spahiu) și Cea mai bună actriță în rol secundar, înmânat Mihaelei Sîrbu de Dorotheea Petre și Valentina Vesler- Director de Comunicare Valvis Holding. Un premiu pentru rolurile remarcabile din ultimii ani a primit și Adrian Titieni, din partea ProCinema.

Undeva la Palilula, filmul cu cele mai multe nominalizări anul acesta – 11, a primit nu mai puțin de 7 trofee Gopo pentru Cele mai bune costume (Lia Manțoc), Cele mai bune decoruri (Helmut Stürmer, Dragoș Buhagiar), Cea mai bună imagine (Adrian Silișteanu), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuțiu, premiat a doua oară la Gopo), Cel mai bun sunet (Tudor Petre, Cristinel Șirli, Cristian Tarnovețchi, Florin Tăbăcaru), Cel mai bun machiaj și coafură (Dana Roșeanu, Minela Popa, Ionel Popa, Doina Popa). Premiul pentru Cea mai bună muzică originală pleacă la Paris cu Air France/KLM, fiind castigat de Vasile Șirli. Prezenta lui Helmut Sturmer la Gala Premiilor Gopo a fost posibila cu sprijinul Institutului Goethe.

Adrian Silișteanu, directorul de imagine al filmului Undeva la Palilula, a fost distins și cu Premiul RSC – Romanian Society of Cinematographers din partea colegilor de breaslă.

Turn Off the Lights, în regia Ivanei Mladenovic,a câștigat Gopo pentru Cel mai Bun Film Documentar. Trofeul i-a fost înmânat regizoarei de Rene Kubasek, director al Centrului Ceh și unul dintre partenerii importanți ai Festivalului de Film Documentar One World Romania.

Unul dintre cele mai amuzante momente de la Gală a fost apariția pe scenă a celor doi mici actori care s-au remarcat anul trecut: Sofia Nicolaescu (Toată lumea din familia noastră) și Aaron Șerban (Superman, Spiderman sau Batman). Misiunea lor, de a anunța premiile pentru Cel mai bun debut (alături de Julien Ducarroz, Chief Commercial Orange) – câștigat de Gabriel Achim, cu Visul lui Adalbert – și Tânără Speranță (alături de Vlad Santo, coordonator vanzari ODS-Optical Disc Solutions)– oferit lui Nicolae Constantin Tănase, pentru scurtmetrajul Blu – s-a lăsat cu râsete și aplauze.

Adrian Sitaru a primit în această seară cel de-al treilea Gopo din carieră, la a opta nominalizare la o statuetă: Cel mai bun scurtmetraj, pentru Chefu.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către Holy Motors (r. Leos Carax). Independența Film și-a adăugat al cincilea trofeu în palmares, un număr record pentru distribuitorul român.

Momente memorabile, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Activitate (Constantin Codrescu) și Întreaga Carieră (Mitică Popescu). Acesta din urmă a fost prezentat cu mult farmec de Cristian Iacob și Bruno Roche- Apa Nova. Un premiu special i-a fost oferit și directorului de producție Mihai Crișan.

În lipsa lui Radu Jude, premiul pentru cea mai bună regie a fost înmânat de actrița Ilinca Goia și Mihai Acsinte- Director Juridic, Grup Renault Romania producătoarei filmului Toată lumea din familia noastră Ada Solomon și actriței Sofia Nicolaescu

Purtand o tinuta Valentino, actrița Luminița Gheorghiu, remarcabilă în Poziția copilului, a ridicat sala în picioare la finalul ceremoniei, când i-a înmânat producătoarei Ada Solomon trofeul Gopo pentru Cel mai bun film pentru Toată lumea din familia noastră.

Pe lângă replicile lui Mihai Bobonete, au amuzat publicul și parodiile la filmele nominalizate realizate de Mihai Bobonete, Cosmin Nedelcu – Micutzu, Mihai Rait și Cosmin Natanticu: Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Despre oameni și melci (r. Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) și Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete). Filmele vor putea fi văzute în curând și pe Internet.

Gala Premiilor Gopo 2013 va putea fi urmărită integral pe Pro Cinema și sâmbătă, 30 martie, de la ora 13:30.