Regulament

PREMIILE GOPO 2024

REGULAMENT

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizează anual, în cursul lunii iunie, evenimentul Gala Premiilor Gopo (numite în onoarea reputatului cineast român, al cărui faimos omuleţ va da forma trofeelor evenimentului), pentru a recompensa cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precedent şi în încercarea de a promova valorile domeniului cinematografic în rândul unui public cât mai larg.

Articolul 1

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de două jurii de preselecţie alese de un board consultativ, format din critici si producători de film.

Juriul care va stabili nominalizările pentru categoriile de nominalizari eligibile pentru lungmetraj (ficțiune și documentar care au rulat în circuitul cinematografic sau pe o platformă de streaming) este compus din 11 profesionişti din domeniu (3 critici de film şi 8 membri reprezentând diverse bresle ale industriei de film: regizori, producători, actori, directori de imagine, scenarişti ş.a)

Juriul care va stabili nominalizările pentru categoriile Cel mai bun film documentar și Cel mai bun scurtmetraj este compus din 5 profesionişti din domeniu (2 critici de film şi 3 membri reprezentând diverse bresle ale industriei de film: regizori, producători, actori, directori de imagine, scenarişti ş.a)

Juriile vor fi anunțate împreună cu lista filmelor eligibile și înscrise cu cel puţin o lună înaintea Galei de decernare a Premiilor.

Articolul 2

Se va decerna câte un Premiu Gopo pentru următoarele categorii:

  • Cel mai bun film de lungmetraj
  • Cea mai bună regie (film de lungmetraj)
  • Cel mai bun scenariu (film de lungmetraj ficţiune)
  • Cel mai bun actor într-un rol principal (film de lungmetraj ficţiune)
  • Cea mai bună actriţă într-un rol principal (film de lungmetraj ficţiune)
  • Cel mai bun actor într-un rol secundar (film de lungmetraj ficţiune)
  • Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (film de lungmetraj ficţiune)
  • Cea mai bună muzică originală (film de lungmetraj)
  • Cea mai bună imagine (film de lungmetraj)
  • Cel mai bun montaj (film de lungmetraj)
  • Cel mai bun sunet (film de lungmetraj)
  • Cele mai bune decoruri (film de lungmetraj ficţiune)
  • Cele mai bune costume (film de lungmetraj ficţiune)
  • Cel mai bun machiaj şi Cea mai bună coafură (film de lungmetraj ficţiune)
  • Cel mai bun film de debut
  • Cel mai bun film documentar
  • Cel mai bun scurtmetraj
  • Premiul “Tânără Speranţă”
  • Premiul Publicului (pentru filmul românesc care a avut lansarea în cinematografe în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, cu cel mai mare succes la box office, până la finalul exploatării acestuia în circuitul cinematografic)
  • Cel mai bun Film European (dintre cele distribuite în România în anul precedent în anul precedent în cinematografe și pe platforme VOD)
  • Premiul pentru Întreaga Activitate (acordat unei personalităţi din cinematografia română)
  • Premiul pentru Întreaga Carieră (acordat unei personalităţi din cinematografia română)
  • Premii Speciale

Articolul 3

  1. Nominalizările sunt în număr de 5 pentru fiecare categorie, numărul putând fi redus în funcţie de decizia majoritară (2/3 din voturi) a juriului de preselecţie, dar fără a scădea sub numărul de 3 pentru fiecare categorie.

Nominalizările sunt obligatorii la toate categoriile!

  1. Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească. Se consideră participare majoritar românească fie participare financiară majoritar românească, fie participare artistică și tehnică majoritar românească, în conformitate cu Legea cinematografiei: Film românesc – filmul realizat cu participare artistică şi tehnică preponderent românească, potrivit criteriilor prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta ordonanţă, respectate şi de regulamentul emis pe baza şi pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe, denumit în continuare regulament; Conform anexei nr. 2 a Legii cinematografiei, filmul trebuie să întrunească minimum 65 de puncte, dintr-un total de 100.
  2. Sintagma “film de lungmetraj” desemnează filmele de ficţiune şi documentarele care au avut premiera pe marile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică, în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, dar și cele care au avut premiera pe o platformă de streaming.
  3. Filmele documentare româneşti realizate în cursul anului precedent (sau cel mult cu doi ani înainte), care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate în circuitul festivalier (naţional sau internaţional) sau pe o platformă de streaming în cursul anului precedent sunt eligibile pentru nominalizare exclusiv la categoria film documentar. Pentru categoria film documentar NU sunt eligibile reportajele de televiziune.
  4. În categoria scurtmetraj (ficțiune, documentar, animație sau experimental) sunt incluse toate producţiile româneşti cu o durată de maximum 60 de minute şi documentarele cu o durată de maximum 50 de minute, realizate în cursul anului precedent (sau cu cel mult doi ani înainte). Sunt eligibile filmele de scurtmetraj care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, pe o platformă de streaming sau în cel puţin un festival competitiv (naţional sau internaţional) în cursul anului calendaristic precedent.
  5. Juriul de preselecție va primi la începutul jurizării, în scop consultativ, un document conținând opinia unor experți independenți, operatori/ D.O.P (din Romanian Society of Cinematographers), editori și/ sau sound designeri, referitor la cele mai bune realizări ale anului (ordonate alfabetic și fără a avea un număr limită) la categoriile “Cea mai bună imagine”, “Cel mai bun montaj”, “Cel mai bun sunet”.
  6. Vor fi luate în considerare de către juriul de nominalizări doar filmele pentru care producătorii vor trimite fişa tehnică completată, un link de vizualizare a filmului în perioada de înscrieri anunţată (lungmetraj ficțiune, documentar si scurtmetraj).
  7. Pentru categoriile ce recompensează o persoană fizică sunt luate în considerare doar participările la realizarea unor filme de lungmetraj eligibile pentru ediţia în curs a Premiilor Gopo, conform definiţiei de la pct. 3.
  8. O persoană fizică poate fi nominalizată o singură dată, pentru un singur film, în cadrul aceleiaşi categorii.
  9. Pentru categoria “Cel mai bun film european” (lungmetraj) sunt luate în considerare toate producţiile majoritar europene distribuite în România în cursul anului precedent, acestea fiind nominalizate de către criticii de film care fac parte din juriu.

Articolul 4

  1. Cu excepţia “Premiului pentru Întreaga Activitate”, “Premiului pentru Întreaga Carieră”, a Premiilor Speciale şi a Premiului Publicului, câştigătorii la toate celelalte categorii vor fi votaţi din rândul nominalizaţilor de către profesioniştii activi din industria locală de film (regizori, producători, actori, critici, distribuitori etc.) prin vot secret, trimis fie online, fie prin poştă, către firma de audit şi consultanţă PwC România.
  2. Numărătoarea voturilor va fi asigurată de aceeaşi firmă de audit şi consultanţă PwC România, care va comunica rezultatele în plic închis, numai în seara Galei de decernare a Premiilor.
  3. APFR îşi rezervă dreptul de a retrage posibilitatea de a vota acelor profesionişti care, timp de trei ediţii consecutive, nu îşi exercită sarcina de votant, deşi şi-au asumat în prealabil acest rol.
  4. În cazul în care există o egalitate de voturi la oricare din categoriile Premiilor Gopo, departajarea câştigătorului va fi făcută în funcţie de votul secret exprimat de membrii Juriului de nominalizări, în cadrul etapei de vot a nominalizărilor.

Articolul 5

În vederea nominalizărilor, APFR va pune la dispoziţia juriului listele complete ale producţiilor eligibile pentru fiecare dintre categorii, precum şi filmele respective, prin link securizat de vizionare. De asemenea, APFR va pune la dispoziţia juriului, pentru a desemna nominalizările la categoria “Cel mai bun film european”, lista completă a filmelor eligibile.

Articolul 6

  1. Un actor poate fi nominalizat atât la categoria “Cel mai bun actor”/ “Cea mai bună actriţă” (în rol principal sau secundar), cât şi la categoria “Tânără Speranţă”.
  2. Un actor sau o actriţă pot avea nominalizări atât pentru rol principal, cât şi secundar, dar în filme diferite. Dacă acelaşi actor / regizor / tehnician primeşte mai multe voturi, în faza de jurizare a nominalizărilor, pentru participarea sa la diverse filme (în cadrul aceleiaşi categorii), va fi aleasă creaţia sa care a primit cele mai multe voturi în cadrul categoriei respective.
  3. În cazul categoriei “Cel mai bun sunet” sunt eligibili maximum 5 tehnicieni / film, între cei nominalizaţi fiind obligatoriu să se regăsească următorii: autor coloană sonoră / sound designer, sunetist filmare, autor mixaj film şi editor sunet.
  4. Filmele nominalizate la categoria “Cel mai bun film de debut de lungmetraj” pot fi luate în considerare pentru toate celelalte categorii de lungmetraj, inclusiv categoriile “Cel mai bun film de lungmetraj” şi “Cel mai bun regizor”.
  5. Regizorii filmelor de debut în lungmetraj ficţiune nu pot fi luaţi în considerare pentru categoria “Tânără speranţă”.

Articolul 7

  1. În cazul categoriilor de nominalizări în care sunt mai mulţi semnatari, se va oferi un trofeu Gopo pentru întreaga echipă. Excepţie fac următoarele categorii:
  2. Pentru “Cel mai bun machiaj” şi “Cea mai bună coafură” se vor oferi 2 trofee dacă cele 2 departamente sunt realizate de 2 semnatari diferiţi.
  3. Pentru “Cel mai bun sunet” se vor oferi maximum 4 trofee, pentru departamentele: coloană sonoră / sound design, sunet filmare, mixaj sunet şi editare sunet.
  4. Pentru “Cel mai bun scurtmetraj” se va acorda un trofeu regizorilor filmelor.
  5. Pentru  “Cel mai bun documentar” vor fi acordate 2 trofee: producătorului şi regizorului.
  6. Pentru “Cel mai bun film de debut” trofeul se acordă regizorului.
  7. Pentru “Cel mai bun film de lungmetraj”, trofeul se acordă producătorului delegat al filmului.

Articolul 8

În vederea jurizării, filmele nominalizate la categoria “Cel mai bun film de lungmetraj”, “Cel mai bun scurtmetraj” şi “Cel mai bun film documentar”, vor putea fi vizionate de către profesioniştii votanţi ai Premiilor Gopo, online pe o platformă VOD, cu acordul producătorilor.