Premiul pentru întreaga activitate – Gopo 2018

Ion Marinescu (n. 16 noiembrie 1948, Ghergani, Dâmbovița) este un director de imagine apreciat, cu o experiență de peste 40 de ani pe platourile de filmare. A făcut parte din promoția 1969 – 1970 a Institutului de Teatru “I.L. Caragiale”, alături de Mircea Veroiu, Dan Pița, Stere Gulea, Dinu Tănase, Iosif Demian și Nicolae Mărgineanu, și a fost operator de imagine la Studiourile Buftea, unde în 1991 a ocupat și funcția de director.

Ion Marinescu

De-a lungul carierei sale, a semnat imaginea a peste 90 de filme și a colaborat cu renumiți regizori români și străini: Mircea Daneliuc (“Proba de microfon” și “Marilena”), Mircea Moldovan (“Pintea”), Elisabeta Bostan (“Saltimbancii”, “Ma-ma”, “Promisiuni” ), Mircea Mureșan (“Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”), Dinu Cocea (“Stejar – extremă urgență”), Mircea Moldovan (“Iarna bobocilor”), Radu Gabrea (“Mănuși Roșii”), Raúl Ruiz (“The Lost Domain”, “A Place Among The Living”) sau Gérard Cuq (“Țăcăniții”). Ion Marinescu este tatăl îndrăgitei actrițe Medeea Marinescu.

La începutul anilor ’90, Ion Marinescu a înființat casa de producție Atlantis Film. În calitate de producător executiv sau asociat, și-a adăugat în filmografie mai multe producții de film românesc sau francez: “An Ordinary Execution” (regia Marc Dugain), serialul TV “Vertiges”, cu Marion Cottilard, “Mariage interdit” (regia Gérard Cuq), “Marilena” (regia Mircea Daneliuc) sau “Accords et à Cris” (regia Benoît d’Aubert).