Premiul special – Gopo 2018

Critic și istoric de film, Bujor T. Rîpeanu (n. 12 ianuarie 1938, Silistra, Bulgaria) a desfășurat de-a lungul carierei sale o intensă activitate în zona cinematografică.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, secţia Teatrologie (promoţia 1958), face cronici de teatru şi film începând din 1956, publicate în revistele “Film”, “Cinema”, “Contemporanul”, “România literară”,  “Teatrul”, “Astra”, “22”, “Cultura”, “Observator cultural”, “Procinema”, precum și în emisiuni TV ca “Pagini din istoria cinematografului românesc”, „Document cinematografic”, „Filmul românesc – proba timpului”.

Preocupat cu precădere de istoria cinematografului românesc, este autorul unor studii și articole publicate în reviste de specialitate – „Revue Roumaine d’ Histoire de l’Art”, „Studii și cercetări de istoria artei”, „Caiet de documentare cinematografică”, „Film”, „Secolul XX”, „Cinema – Journal” etc – precum și în mai multe volume.

A avut preocupări constante în sfera producţiei filmului românesc documentar şi de ficţiune (producător delegat la Casa de Filme 5, director al Editurii Video a Ministerului Culturii, director artistic al Studioului Videodialog), dar şi în domeniul consultanţei de specialitate (îndeosebi pe latura folosirii documentului cinematografic la filme de montaj pentru cinematograf şi televiziune, în perioada 1983-2017).

Este membru al Federației Internaționale a Criticilor de film, calitate în care participă la juriile FIPRESCI ale festivalurilor de film internaționale cum sunt cele de la Cannes, Oberhausen, Leipzig, Cottbus, Paris.

Este deținător a două premii UCIN, pentru contribuţia sa la promovarea filmului românesc (1997) și pentru contribuţia adusă la cercetarea istoriei filmului românesc (2013).