Victor Rebengiuc

Nume real: Victor Rebengiuc
Locul naşterii: București, Romania
Data naşterii: 10.02.1933
Ocupaţie: Actor

Biografie

Victor Rebengiuc (născut la 10 februarie 1933 în București), este un actor român cu o contribuție importantă la dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești. A absolvit UNATC „I. L. Caragiale” București în 1956, clasa prof. Aura Buzescu și Beate Fredanov. Este membru al trupei Teatrului Bulandra București din 1957. Joacă însă și în spectacolele altor teatre cum ar fi: Teatrul Național București, Teatrul Mic, Teatrul Național din Cluj Napoca sau Teatrul Arca.

A fost rector al UNATC „I. L. Caragiale” București în perioada 1990-1996. A fost director al Teatrului Bulandra între anii 1996-1998. Performanțele sale artistice sunt legate și de importante roluri în teatrul de televiziune și în Teatrul Radiofonic Național.

În anul 2004, la cea de‑a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, a primit Premiul de Excelență pentru întreaga carieră. În același an a fost declarat de către criticii de film din România (Retrospectiva Filmelor Anului) cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie.

În 2019, a fost nominalizat la Premiile Gopo, la categoria mai bun actor într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune pentru rolul din filmul Charleston (2018).

A câștigat două Premii Gopo, la categoria cel mai bun actor într-un rol principal, pentru interpretările din lungmetrajele Câinele Japonez (2013) & Medalia de onoare (2009).

 

Poze

Filme

Nominalizări / Premii Gopo

2022

VICTOR REBENGIUC

PREMIUL PENTRU ÎNTREAGA CARIERĂ

Câștigător

2019

VICTOR REBENGIUC

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL SECUNDAR

Charleston

Nominalizare

2014

VICTOR REBENGIUC

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL

Câinele japonez

Câștigător

2011

VICTOR REBENGIUC

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL

Medalia de onoare

Câștigător