Rodica Negrea

Nume real: Rodica Negrea
Locul naşterii: Târgu-Mureș, Romania
Data naşterii:  25.12.1956
Ocupaţie: Actor

Biografie

Actrita Rodica Negrea s-a nascut la 25 decembrie 1956 in Targu-Mures, jud. Mures. Are un frate, profesor de sport la Oradea.
Dupa absolvirea liceului si Scolii Populare de Arta din orasul natal a plecat la Bucuresti sa dea admitere la Facultatea de teatru. A reusit a 5-a dintre 300 de candidati si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in anul 1980.
In anul intai a fost distribuita in rolul Tillie din spectacolul jucat pe scena Teatrului Mic din capitala- Efectul razelor gama asupra anemonelor, difuzat si la televiziune. De la absolvire a continuat sa joace la acest teatru, pana azi.
A dat viata unor personaje ca Tereza- Lecția de engleză de Natasa Tanska, Fata lui Niță, A doua matracucă- Niste țărani de Dinu Săraru, Diavolul si Bunul Dumnezeu de J.P.Sartre, Dida- Ca frunza dudului din rai de D.R.Popescu, Sofia- Amurgul burghez de Romulus Guga, Zoe- O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, Solomia- Minunea Învierii Lui de Pătruț Piciu Procopiu, Doamna- Cercul de Arthur Schnitzler, Efimița- Conu’ Leonida față cu reacțiunea de I.L. Caragiale, Lăptăreasa- Sonata fantomelor de August Strindberg, Maja- Baal de Bertolt Brecht, Mary Featherstone – Cum iubeste cealaltă jumătate de Alan Ayckbourn, Casandra – Război cu Troia nu se face după Jean Giraudoux, Ariel – Furtuna de William Shakespeare, etc.
Debutul in film a avut loc in anul 1977, cu E atit de aproape fericirea. Au urmat: Din nou impreuna, Audienta, Urcusul, Cine iubeste si lasa, Blestemul pămantului Blestemul iubirii, Stefan Luchian, Scopul si mijloacele, Emisia continua, Hacker, etc.
In 2004 a aparut in filmul Tv Sex Traffic- rolul Liubei Visinescu, in 2005 juca in scurt metrajul Still Center, intre 2005-2006 a fost Elena Savu in serialul Tv Lacrimi de iubire, in 2006 era Gabriela Stoian din Iubire ca in filme, peste 2 ani era Clara Dinescu din Cu un pas inainte si Greta din Ingerasii, in 2009 interpreta rolul Sultanei din Aniela.
Cea mai recenta aparitie este cea din anul 2010, in serialul Mostenirea, rolul Nana.
Impreuna cu actrita Magda Catone a realizat o colectie audio de Povesti pentru copii.
A fost casatorita cu Dinu Manolache- actor, regizor, scenarist- decedat in 1998, are o fiica, actrita Ilinca Manolache.

Filme

Nominalizări / Premii Gopo

2019

RODICA NEGREA

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎNTR-UN ROL SECUNDAR

Moon Hotel Kabul

Nominalizare