Dorotheea Petre

Nume real: Dorotheea Petre
Locul naşterii: Eforie Nord, Romania
Data naşterii: 09.01.1981
Ocupaţie: Actor

Biografie

Dorotheea Petre este o binecunoscută actriță româncă ce s-a remarcat prin expresivitatea extraordinară și stilul de joc discret și fără efort.
Dorotheea s-a născut la 9 ianuarie 1981. A copilărit în Eforie Nord și a absolvit Colegiul Pedagogic C-tin Brătescu din Constanța. La 22 de ani este admisă la UNATC, SECȚIA ACTORIE.
La 23 ani își face debutul puternic în lungmetrajul Ryna regizat de Ruxandra Zenide și produs de Strada Film. Ryna primește peste 30 de premii internaționale, iar Dorotheea primește premiul de debut la festivalul Internațional de Film Transilvania. Urmează premiul special al juriului la Festival internațional de film Mannheim-Heidelberg.
În 2005 este distribuită în producția Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii în care interpretează rolul principal. Pentru acest rol Petre primește recunoastere internațională și Premiul special al juriului pentru cea mai bună actriță la prestigiosul Cannes Film Festival, in secțiunea Un certain regard. Acest premiu a fost creeat pentru ea, neexistând până atunci în secțiunea Un certain regard și este cea mai mare distincție primită de un actor roman.
Este declarată Cea mai bună actriță a anului 2007 de către asociația criticilor de film și a jurnaliștilor de specialitate, primește Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță într-un rol principal și premiul UCIN pentru cea mai bună actriță. În 2009 câștigă premiul special al juriului pentru cea mai bună actriță la Magna Graecia Film Festival pentru rolul Angela din pelicula Mar Nero.

Pentru „talentul și sensibilitatea artistică cu care interpretează” este învestită cu Distincția Meritul Cultural în Grad de Cavaler de către Președintele României.
Joacă în producția Mar Nero (2008) în care deține rolul principal, în La Solutione Migliore (2009), L’enface d’Icar (2008), The Whistleblower (2009), Doctori pentru mame (2008), Muzica în sânge (2009).

Poze

Filme

Nominalizări / Premii Gopo

2019

DOROTHEEA PETRE

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL

În pronunțare

Nominalizare

2007

DOROTHEEA PETRE

CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL

Ryna

Câștigător