Constantin Codrescu, omagiat la Premiile Gopo 2013

Unul dintre cei mai prolifici și mai apreciați actori români din filmul și teatrul românesc, Constantin Codrescu (81 de ani), va fi omagiat la cea de-a șaptea ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc pe 25 martie, la Opera Națională din București. Actorul va primi Premiul pentru Întreaga Activitate.

Născut în 1931, la Huși, Constantin Codrescu a studiat actoria la Institutul de Teatru și Film din București. La absolvire, în 1951, se remarcase deja drept unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale. A urmat o carieră extrem de plină în teatru, film, radio și televiziune, cu peste 40 de filme în palmares și mai mult de 80 de roluri pe scenele marelor teatre din țară și în piese radiofonice. A fost profesor la Institutul de Teatru din Târgu Mureș și director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe (Covasna).

În film, a debutat cu rolul din Nepoţii gornistului (r. Dinu Negreanu, 1953) și a continuat cu Răsare soarele (1954), de același regizor, apoi cu rolul care a rămas în memoria cinefililor: Ghiță, din La Moara cu noroc al lui Victor Iliu, selecționat la Festivalul de la Cannes în 1957. Filmografia sa mai include titluri precum Răscoala (r. Mircea Mureşan, 1965), Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu, 1970), Haiducii lui Şapte cai (r. Dinu Cocea, 1970), Zestrea domniţei Ralu (r. Dinu Cocea, 1971), Bietul Ioanide (r.  Dan Piţa, 1979), Capcana mercenarilor (r. Sergiu Nicolaescu, 1981), seria Pistruiatul (Evadatul; Ascunzişul; Insurecţia – r. Francisc Munteanu, 1986). Ultimul film în care a apărut Constantin Codrescu este Magnatul (r. Șerban Marinescu, 2004).

 

Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV deProCinema și va putea fi urmărită live şi online, pewww.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel.